1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Järnåldersgården och Fossilmuseum lockar alla åldrar

På Skäftekärr, norra Öland, finns det något att göra för alla i familjen, stora som små.
Mikael Olsson visar läderarbete för besökarna.
Foto: Privat

I Fossilmuseumet får besökarna se en månadsgammal mammutbaby i naturlig storlek samt en mängd andra spännande föremål och fossiler från urtid till istid.

I parken med hundratals exotiska träd kan man ströva omkring. Både Skäftekärr kafé och Fossilmuséet har öppet dagligen mellan den 22 juni till och med 14 augusti.

Järnåldersgården har nya ägare. Under många år har Fornverkstan Ideella Förening haft verksamhet på Järnåldersgården.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– När ni besökt gården är det vi som befolkat den, berättat om huset, maten, hantverket, vapnen – på järnåldern, säger Sofia Hermansson.

Växtfärgning på Järnåldersgården.
Foto: Privat

I februari i år blev föreningen Fornverkstan nya ägare efter Sveaskog.

– Vi fick även ett nyttjanderättsavtal för en del av området i anslutning till gården. Nu får vi möjligt att förverkliga en länge nära dröm, att utveckla Skäftekärr Arkeologiska Friluftsmuseum – ett museum som praktiskt visar hur människors liv såg ut på en gård under Järnåldern, Ölands Guldålder, säger Sofia.

Hon berättar att det tar mycket tid och krävs hårt arbete. I år är det ett annorlunda år på gården.

Långhuset på Järnåldersgården på Skäftekärr.
Foto: Privat

– De som strövar omkring här får se hur arbetet fortskrider och de kanske får träffa på Fornverkstans medlemmar iklädda nutida arbetskläder.

Den 21-24 juni arrangeras Järnåldersdagarna. Då är gården befolkad av järnåldersmänniskor. Huset kommer vara öppet och lekvallen på plats.

– Vi kommer att ha guidningar, workshops i att slå rep, fläta band, färja garn, försäljning av pärlor och hantverk med mera.

Nu arbetas det med förberedelser inför framtiden. Vatten och el ska installeras, entré och toalett ska byggas samt reparation av tak och inhängning av området med mera.

Sofia Hermansson berättar att de under åren kommer utveckla verksamheten till att omfatta hela området.

– Gården kommer att vara öppen för gruppbokningar hela året. När vi slår upp portarna för säsong 2021 ska allt vara som vanligt fast bättre!

I framtiden planerar de att ha öppet för allmänheten varje sommar.

– Då ska friluftsmuseet ge tillgång till en trevlig upplevelse för hela familjen. Huset är öppet, gården befolkad och det ska finnas ett fullspäckat sommarprogram, avslutar Sofia Hermansson.

Läs mer

Sport

Degis föll tungt i comebacken

”Det trodde jag aldrig”

Sport

Slut: Tung comeback på Alunvallen

SSG gästade Degerhamn i den sista ÖM-kvarten.

Öland

Dieselstöld på camping

Trots stark diesellukt sa de två personerna att de inte visste något alls om den diesel som ordningsvakterna på campingen nyss sett slangas ur en traktorgrävare.

Sport

Nationaldagen i Haga Park höll världsklass

Flera svenskar placerar sig på världsrankinglista

Öland

Färjestaden: Polisen vill ha tips om branden

Nu efterlyser polisen tips från allmänheten, om någon sett eller hört något som kan sättas i samband med branden.

Öland

Borgholm: Väktare för att hålla avstånd

Borgholms kommun har beslutat att anlita väktare/värdar i Borgholms stad för att på så sätt bidra till att uppmärksamma vikten av att hålla avstånd.