”Jag firar alltid min namnsdag med en semla”

Agnes Mitsialos föddes 1988 på Kalmar BB. Den 21 januari kommer hon fira sin namnsdag.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sörby Tall • Publicerad 21 januari 2021
Agnes Mitsialos har namnsdag 21 januari.
Agnes Mitsialos har namnsdag 21 januari.Foto: Privat

Agnes är uppvuxen i Sörby Tall. Numera är hon bosatt utanför Kalmar med sin man och deras två barn.Hon jobbar som samordnare mot mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen i Kalmar län. Det är inte alla som vet varför de fick sitt namn, men det vet Agnes.

– Jag fick namnet för att min mamma hade en snäll fröken som hette Agnes. Båda mina föräldrar tyckte att det var ett fint namn. Min farfar hette Agne så jag gissar på att det var lite därifrån också.

”Min mamma hade en snäll fröken som hette Agnes”
Agnes Mitsialos

Alla som känner Agnes från barndomen kallar henne för Agge.

– Jag firar alltid min namnsdag med en semla.

Agnes är ett kvinnonamn av grekiskt ursprung, som använts i Sverige sedan 1200-talet. Det kommer från grekiskans agnós med betydelsen "ren" eller "kysk". Betydelsen kan också vara "lamm" men oftast förknippas namnet med en betydelsefull person. Det kan även betyda hjärta, en kärleksfull och glad person. S:t Agnes avbildas ofta med ett lamm och en bok. Agnes och namnsdagsgrannen Agneta är namn som avlöser varandra, då det ena anses omodernt eller ålderdomligt, är ofta det andra populärt, och nu är det Agnes som är betydligt vanligare bland de yngre.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.