Ja till gårdsförsäljning – Nu ligger bollen hos regeringen
I onsdags tog riksdagen ställning i frågan om gårdsförsäljning av öl och vin som socialutskottet har fört fram. Riksdagen beslutade om ett så kallat tillkännagivande. Det innebär att de riktar en uppmaning till regeringen att verka för en lagstiftning, som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning. Men det gäller under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.
– Om det blir verklighet så skulle det vara jättekul och vara ett halleluja moment. Det skulle öppnas helt andra möjligheter för oss och vi skulle våga satsa, kanske bygga ut och anställa, säger har Jan Suominen, från Wannborga Bränneri och Vingård, tidigare sagt till Ölandsbladet.
Jan R Andersson (M), som är riksdagsledamot från Kalmar län, har verkat för gårdsförsäljning av alkohol i 12 år och är nöjd.
– Det är en kompromiss men jag är väldigt glad och det är ett steg på vägen. Det är positivt för bryggerierna och vingårdarna på Öland som nu kan andas morgonluft.
Varför tycker du det är viktigt med gårdsförsäljning?
– För mig handlar det om ett landsbygdsperspektiv. För att minska urbaniseringstrenden måste vi möta producenterna och gynna företagandet på landsbygden. Det här kan ge dessa företag ett ekonomiskt mervärde.
Hur ser du på kritiken att gårdsförsäljning av öl och vin kan hota Systembolaget?
– Det är en komplicerad process men det går att genomföra utan att äventyra monopolet. Det kommer inte att vara produkter som konkurrerar med utländska aktörer eller marknaden för det handlar om så förhållandevis små volymer.
Många anser att det kan hota folkhälsan...
– Ska jag vara krass är alkohollobbyn väldigt stark från exempelvis IOGT-NTO. De ser alla frågor om alkohol som ett problem. Gårdsförsäljning kommer inte att skapa större alkoholproblem. För produkterna är dyrare och svårtillgängligare. Det handlar i grunden om att gynna företag på landsbygden.
– Det här öppnar också för möjligheten att öka intresset och kunskapen ytterligare kring de här produkterna. Fokus hamnar på hantverket och inte alkoholen.
När kan gårdsförsäljning av öl och vin bli verklighet?
– Det skulle kunna gå om två år för det ska bland annat utredas, skickas ut på remiss och utformas ett förslag till lagstiftning.
– Men regeringen vill inte ha gårdsförsäljning och de kommer därför inte att lägga kraft på detta. Det krävs en regering som vill göra detta för att det ska gå igenom.