Annons

Ja-sidan inför valrysaren: ”Vi har medvind”

Ja-sidan känner medvind inför folkomröstningen och hittar stöd från flera håll i argumentationen för en kommun. Samtidigt ser de en valrysare framför sig.
– Men jag tror på ett litet ja i båda kommunerna, säger Carl Malgerud.
ÖLAND • Publicerad 22 maj 2019
Emmy Ahlstedt, Carina Adolfsson Elgestam och Carl Malgerud må ha olika partitillhörigheter, men är eniga i kommunfrågan - en (1) kommun, och inte två som idag, gör enligt dem Öland starkare. Om Olov, 2,  tycker som mamma Emmy förtäljer inte historien.
Emmy Ahlstedt, Carina Adolfsson Elgestam och Carl Malgerud må ha olika partitillhörigheter, men är eniga i kommunfrågan - en (1) kommun, och inte två som idag, gör enligt dem Öland starkare. Om Olov, 2, tycker som mamma Emmy förtäljer inte historien.

”En Ölands kommun skulle vara bättre rustat att lösa utmaningarna på sikt än Borgholm och Mörbylånga kommuner var för sig.”

Ord från SKL:s drygt två år gamla studie av möjliga effekter vid en kommunsammanslagning.

Annons

Än mer godis för Ja-sidan att plocka från studien: utvärderingen av kommunsammanslagningsreformen i Danmark visar att 98 procent av berörda kommuner som effekt i hög grad, eller i mycket hög grad, ökat den professionella bärkraften samtidigt som de ”blivit bättre rustade att möta de ekonomiska utmaningarna”.

Har ni fått ut det budskapet?

– Det tycker jag, som i insändare, debattartiklar, på Facebook och när man pratar med folk. Man har förståelse för våra argument, folk är nyfikna och engagerade, säger Emmy Ahlstedt från mörbylångacentern när hon, Carl Malgerud (M) och Carina Adolfsson Elgestam (S) – Borgholm respektive Mörbylånga - bedriver Ja-kampanj medelst ett besök på Ölandsbladets redaktion.

– Vi har medvind, fyller Carina Adolfsson Elgestam i, vi kritiserar inte Nej-sidan för deras argument och underlag, vi pratar för det vi vill; ett Öland.

Enligt trion hittas den stora utmaningen i att få Ja-folket till valurnorna, att få folk att rösta.

– Och det är alltid lättare att säga nej, röstar man ja måste man stå för en sak, inflikar Carl Malgerud medan Carina Adolfsson Elgestam vänder sig direkt till de som röstade ja 2010:

– Mobilisera vänner och bekanta!

Vad tar ni mer med er från kommunutredningens hearing i förra veckan där det mer eller mindre utlovades stöd till frivilliga kommunsammanslagningar?

– Det är jättebra, att få stöd i processen och även ett ekonomiskt stöd samt att det är något man uppmuntrar från statens sida är jättebra, svarar Carl Malgerud.

– Och man gör det för att kommunerna ska klara sina uppdrag, påpekar Emmy Ahlstedt.

Annons

Nej-sidans enträgna försök att få svar på en mängd frågor ner på detaljnivå ser de som förståeliga, men ändå för tidigt ställda - processen efter ett ja ska ge svaren.

”Och jag vill en gång för alla slå ihjäl påståendet att stadshuset ska hamna i Färjestaden. Vi har de kåkar vi har och ska nyttja dessa.”

– Det finns ingen anledning att låsa in sig i ett hörn innan, att ”så här ska det vara”, nu, efter ett ja, kan vi ha en öppen debatt och diskussion i politiken och med medborgarna om hur vi ska ha det, säger Carina Adolfsson Elgestam.

– Och vi har fyra år på oss, låser vi oss innan blir det inte rätt, påpekar Carl Malgerud och anser att Ja-sidan ändå levererat en del svar, som två-ortslösning, likvärdigt skattetryck, behov av effektiviseringar, nämndstruktur och 49 ledamöter i fullmäktige.

– Och jag vill en gång för alla slå ihjäl påståendet att stadshuset ska hamna i Färjestaden. Vi har de kåkar vi har och ska nyttja dessa, fortsätter han.

Carina Adolfsson Elgestam:

– "Stadshuset i Färjestaden” är skrämselpropaganda, självklart är det så.

Kommunutredningen, vars utgångspunkt är att ”stärkt kapacitet i kommunerna för att möta samhällsutvecklingen”, ser flera kommunala problemområden i framtiden, däribland svag ekonomi på grund av demografi och ökade krav, personal och kompetensförsörjning samt kommande investeringsbehov.

I den diskussionen synar kommunutredningen frågan ”hur långt når vi med kommunal samverkan?” för att finna att en effektiv sådan gynnas av att alla parter har något att vinna på den.

Samtidigt pekar utredningen på att ansvarsutkrävande, demokrati och självstyre är utmaningar att möta i sammanhanget samt att samverkan sällan sker inom skola, vård och omsorg.

– Samverkan är bra, att gå ihop är bättre. Handlar det sedan om avtalssamverkan, att en annan kommun utför ditt uppdrag, kommer besluten än längre bort, kommenterar Emmy Ahlstedt medan Carina Adolfsson Elgestam anser att samarbetet i Ölands Kommunalförbund inte stärker Nej-sidans argumentation om kraftigt utökat samarbete.

Annons

– För det första tycker jag att kommunalförbund är ett sätt att hålla demokratin utanför, det blir lite hemligt. Sedan fungerar räddningstjänsten alldeles utmärkt i Ölands Kommunalförbund medan det svajar i övriga bitar och historiskt har det kraschat, som med gemensam näringslivsorganisation. Det går inte klockrent framåt, säger Carina Adolfsson Elgestam och vet vad hon föredrar:

– Ett fullmäktige som fattar ett beslut, då är det liksom det att förhålla sig till. Idag har vi två fullmäktige som kan ta liknande beslut som sedan kan behandlas olika i verkligheten.

– Det ger tydliga beslut, en huvudman, en helt annan effektivitet och framtidsanda, tillägger Emmy Ahlstedt.

Kort, varför ska Öland enligt er rösta ja på söndag?

– Mitt huvudargument är kompetensförsörjning och erbjuda fler specialisttjänster och därmed driva en helt annan utveckling av Öland. (Emmy Ahlstedt)

– För attraktionskraften, en attraktiv arbetsgivare och en kommun som är attraktiv för företagare. Ett starkt Öland. (Carina Adolfsson Elgestam)

– För att stabilisera och utveckla Öland. (Carl Malgerud)

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons