Annons

Irritation över kyrkans markköp

Kyrkoherde Mattias Rosenqvist möter människor som är både oroliga och irriterade över hur Svenska kyrkan agerar vid markförsäljning och markköp. På måndagskvällen fanns de ansvariga på plats för att informera.
Mörbylånga • Publicerad 28 maj 2019 • Uppdaterad 29 maj 2019
Kyrkoherde Mattias Rosenqvist hade bjudit in Ola Karlsson och Klas Gustavsson från Växjö stifts egendomsförvaltning till en informationskväll om hur kyrkan arbetar med sin skogs- och jordbruksmark.Foto: Maria Wiell

– Jag möter människor som ifrågasätter kyrkans hantering av en del köp här på Öland, säger kyrkoherde Mattias Rosenqvist.

Han hade därför bjudit in Klas Gustavsson och Ola Karlsson från Växjö stifts Egendomsförvaltning så att de skulle få berätta om stiftets jord- och skogsbruksförvaltning.

Annons

– Stiftet äger omkring 60 000 hektar mark, därav omkring 50 000 hektar skog, säger Klas Gustavsson.

Man arbetar utifrån en princip om markbalans. Det innebär att när man köper mark måste man sälja lika mycket.

– Det händer att vi får en direkt fråga från en markägare om vi vill köpa ett jordbruk. Om det då passar oss, det kan till exempel innebära att vi förstärker och utökar mark som vi redan har på ett bra sätt. Då är det intressant för oss.

Stiftet har sitt kapital i skog, jordbruksmark och fonder för att ha en bredd i sitt ägande och inte vara för känsliga i olika konjunkturer.

– Det är församlingarna som äger kyrkans tillgångar och vi förvaltar dem. Avkastningen går tillbaka till församlingarna. Södra Ölands pastorat får under 2019 omkring 585 000 kronor.

Han säger att när stiftet köper eller säljer mark tar man alltid kontakt med den aktuella församlingen för att få synpunkter därifrån. ”Det kan vara lite mindre köp som inte hanteras på det sättet.

Att bedriva skogsbruk på Öland är inte lätt då många områden omfattas av restriktioner på grund av olika former av skyddsvärde.

– Vi är måna om att sköta den skog vi har efter de regler vi får till oss, vi bejakar att skog som är värdefull för den biologiska mångfalden och liknande skall skötas ordentligt. Vi gör iordning vandringsstigar och vi sätter upp skyltar som informerar, säger Klas Gustavsson.

Stiftets egendomsnämnd har beslutat att man generellt sett vill undvika att exploatera jordbruksmark. Om man någon gång gör det så gör man också en ekologisk kompensation.

– Vi håller just nu på med ett projekt på Öland där vi hoppas få bryta ny jordbruksmark på omkring 15 hektar. Idag är det dålig skogsbruksmark och vi vill göra om den för att förstärka ett redan befintligt arrende.

Annons

En deltagare under kvällen ifrågasatte att kyrkan går in och köper jordbruk till ett betydligt högre pris än andra intressenter har möjlighet att betala. Mannen menade att det nyligen har skett på Öland.

– Vi låter en opartisk värderingsman gå igenom förutsättningarna vad gäller framtida avkastning och sedan lägger vi ett bud utifrån det. På något annat sätt kan vi inte göra, säger Ola Karlsson, jordbruksförvaltare vid Växjö stift.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons