Annons

Inspektion: Kräver åtgärder hos öländskt livsmedelsföretag

Bristerna på företaget som jobbar med öländsk mat kan leda till olycksfall och ohälsa. Riskerar förbud och att betala en summa pengar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 4 april 2023 • Uppdaterad 5 april 2023
Livsmedelskontroll.
Livsmedelskontroll.Foto: dusanpetkovic

Vid inspektionen 23 mars hittade Arbetsmiljöverket brister och ställer krav på öländska företaget och kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras.

”Ni har inte genomfört de åtgärder som föranletts av er undersökning och riskbedömning, vilket kan leda till olycksfall/ohälsa”.

Annons

Enligt kontroll saknas skyddsronder, riskbedömningar och åtgärdsplan. Enligt rutinerna för systematiskt arbetsmiljöarbete ska företaget i Mörbylånga kommun som jobbar med öländsk mat och livsmedel genomföra tre-fyra skyddsronder per år.

"Ni ska utifrån resultatet av era undersökningar riskbedöma och vidta de åtgärder ni anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall”.

”Ni ska se till att arbetstagarna känner till att de ska rapportera tillbud till arbetsgivaren”
Arbetsmiljöverket

Vid inspektionen framkom att det finns en sannolik underrapportering av inträffade tillbud i verksamheten. Det är också oklart vilka typer av händelser som ska anmälas som tillbud.

”Ni ska se till att arbetstagarna känner till att de ska rapportera tillbud till arbetsgivaren”.

Det öländska företaget uppmanas att åtgärda bristerna och riskerna, annars kommer beslut om föreläggande som kan förenas med vite på en viss summa pengar eller ett förbud.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons