Annons

Inget gratis fika till politiker om KD får bestämma

Eric Dicksson (KD) vill inte att förtroendevalda politiker i Mörbylånga skall få en gratis kopp kaffe och en fralla när de är på möte. Det är innehållet i en motion till kommunfullmäktige.
Mörbylånga kommun • Publicerad 23 januari 2019
I en motion föreslår Kristdemokraterna i Mörbylånga att man skall sluta med fika vid nämnds- och styrelsemöten i kommunen.
I en motion föreslår Kristdemokraterna i Mörbylånga att man skall sluta med fika vid nämnds- och styrelsemöten i kommunen.Foto: REBECCA HADELL

Varje möte med styrelser och nämnder kostar 400-600 kronor för fika till ledamöter och tjänstemän. Det är helt orimligt, menar Eric Dicksson i sin motion.

– Varje månad har kommunstyrelse, socialnämnd, utbildningsnämnd, kultur- och tillväxtnämnd, samhällsbyggnadsnämnd möten. Utöver det är det fullmäktige, utskott och grupper.

Annons

Dicksson skriver att många bäckar små ”och vi har det yttersta ansvaret för våra medborgares pengar”.

Arvodet till de politiskt valda ledamöterna är för en halvdag 992 kronor. Istället för gratis fika föreslår Eric Dicksson att kostnaden för kaffet dras bort från arvodet, vilket han menar skulle vara fullt rimligt.

– Mackor och kakor i överflöd är inte rimligt.

Eric Dicksson (KD) föreslår att kostnaderna för fika under styrelsemöten och nämndsmöten skall ses över i syfte att kraftigt minska denna kostnad.

Idag är det upp till varje mötesledare att bestämma om ledamöterna skall få något fika. Kaffe och fralla på förmiddagsmöten och kaffe och veteskiva till eftermiddagsfikat är standard, om man vill ha något. Brödet beställs från kommunens egen verksamhet AME (Arbetsmarknadsenheten).

– För det mesta börjar vi mötena klockan nio och slutar klockan tolv. Det är alldeles onödigt med fika, man får ju förutsätta att alla har ätit frukost på morgonen, säger Eric Dicksson.

Eric Dicksson tycker att alla måste dra sitt strå till stacken i en ansträngd ekonomiskt situation, även politikerna.

– Kostnaderna för gratisfikat är en fullständigt onödig utgift, säger Eric Dicksson som själv är ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och socialnämnd.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons