Ingen skitsak i norr: ”Nu förstår man varför stora byggen blir försenade”

En dassig historia?
Hursomhelst har Grankullavik fått ett ”Förargelsens Hus”, synat ner på fjölnivå av såväl kommunen som länsstyrelsen.
– Vi trodde aldrig att det skulle bli så här besvärligt, säger Hans Arvidsson från den lokala bryggföreningen.
Grankullavik • Publicerad 29 mars 2019
Utedasset i Grankullavik mår skitdåligt och ska rivas, nu har dess efterföljare fått stopp i det byråkratiska röret.
Utedasset i Grankullavik mår skitdåligt och ska rivas, nu har dess efterföljare fått stopp i det byråkratiska röret.

Dagens utedass har förvisso en spektakulär utsikt där det står i en björkdunge nära stranden av Grankullaviken med vassen på några dasspappers avstånd, men i övrigt har den i och med tidens tand inte längre många rätt, toan är skitkass.

– Dasset har stått där jättelänge och är i dåligt skick, det är bara att slå ner och bränna upp. Dessutom står dasset dåligt till, vid riktigt högvatten går vattnet upp till den och det är en cementbrunn under, så det är inte så lyckat, säger Hans Arvidsson i Grankullaviks bryggförening.

Föreningen har åtagit sig uppgiften att sköta att detta brunmålade och två dörrar stora hemlighus där de nödiga delar på cirka sex kvadratmeter med en tunn vägg emellan. Men skicket gör saken svår och det finns ett trängande behov, inte minst nu när cykelleden ska dras fram genom byn, efter något nytt, något bättre.

Och ett sådant, bättre begagnat, har hittats några få kilometer bort.

– Vi fick dasset som stått vid parkeringen vid Trollskogen. Det har de kasserat, berättar Hans Arvidsson och gillar det ”kasserade”.

– Ungefär lika stort som det gamla, kanske lite större, lättskött och med glasfibertank under.

Stoppet i ”röret”?

För att komma undan oönskad vattenspolning, högvatten-problematiken, ritade bryggföreningen in det ”nya” dasset på en annan plats, högre upp mot landsvägen och något närmare vägen till Trollskogen, vilket kommunen godkände.

Då klev en ”icke hörd” skithusgranne in i handlingen. Denne klagade till länsstyrelsen som snabbt ryckte ut för dassinspektion – hade grannen rätt? Stördes grannens utsikt? Förfulades området?

– Länsstyrelsen var här och tittade. Vi trodde väl aldrig att det skulle bli så besvärligt med så många turer, tanken var inte att det skulle komma klagomål, säger Hans Arvidsson med en suck.

Från länsstyrelsen beslutsunderlag i frågan:

”De (bryggföreningen) anser att planerad byggnad påverkar utsikten från den klagandes fastighet i mycket liten omfattning. Den syns inte alls från bostadshuset och i begränsad omfattning från norra delen av fastigheten.”

Stördes grannens utsikt?

– Det gjorde det väl lite, men inte från deras köksfönster, säger Hans Arvidsson till tidningen.

För några dagar sedan kom länsstyrelsens beslut, med hänvisning till att grannens utsikt kommer att påverkas och att denne därmed skulle ha hörts innan kommunens beslut upphävs bygglovet och ärendet återförvisas till kommunen ”för fortsatt handläggning”.

För säkerhets skull gör bryggföreningen en avträdes-korrigering innan dess.

– Vi har flyttat på dasset en liten bit igen, en ny situationsplan är på väg in till kommunen och nu kan det inte störa tycker jag. Gör det så ändå är det lika bra att lägga ner projektet, säger Hans Arvidsson och tillägger, trots allt med viss munterhet:

– Nu förstår man varför stora byggen blir försenade!

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.