Annons

Ingen självklarhet med ett rum på hemmet

Inom fem år kommer Öland ha närmare 500 fler personer mellan 80 och 100 år än man har idag. Det är därför vi snabbt måste komma igång med fler äldreboenden.
Öland • Publicerad 26 februari 2018 • Uppdaterad 27 februari 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är egentligen inte särskilt svårt att räkna ut. Ölandskommunerna har våra personnummer och i takt med att vi lever längre så ökar också behoven av fler äldreboenden kraftigt.

Det är faktiskt inte mycket att fundera över, det där att vi måste börja tänka på fler lägenheter och andra boendeformer för de som inte längre orkar eller vill klara sina hus eller gårdar själv.

Annons

Borgholms kommun har landets äldsta befolkning och behovet av upprustning av de äldreboenden vi har idag är stort. Hur länge kan vi till exempel räkna med Soldalen i Köpingsvik?

Mörbylånga kommun har börjat möta framtiden genom att byta ut Skogsbygården mot Äppelvägen i Färjestaden, som redan nu byggs ut med 16 nya lägenheter. Men efterfrågan är betydligt större än så. 28 personer står i kö.

Och den i kön som i stället blir tilldelad en plats i Mörbylånga (Lindero, Rönningegården, Villa Victoria) och tackar nej, hamnar då sista i kön igen.

På samma sätt är det förstås i Södra Möckleby där det är av vikt att vi får ett fungerande trygghetsboende i anslutning till Alunvägens lägenheter och /eller tidigare Alungården.

Det är nog bara att konstatera att våra öländska kommuner kommer få svårt att möta efterfrågan på äldreboende utan ”hjälp” från privata boendeformer, liknande Wasa Seaside i Färjestaden. 70 planerade lägenheter lär gå åt som smör till kroppkakor.

Men en kommun som Borgholm eller Mörbylånga kan aldrig helt förlita sig till privata aktörer. Där är det ekonomin som styr och det finns på Öland, om vi ska tala klartext, de pensionärer som aldrig kommer att ha råd att bo i inglasade lägenhetsträdgårdar.

Tyvärr är det sällan som fler äldreboenden nämns i den offentliga debatten. Det görs namnlistor för banker, högstadieskolor, sporthallar, konstgräs- och friidrottsanläggningar, men när skrev du senast under en namnlista för ett tryggt äldreboende där du bor?

Ett äldreboende är inget ämne som delas på facebook eller twitter, det tycks heller inte vara något som de politiska partierna använder ens som valfläsk. Märkligt kan tyckas, eftersom en ganska stor del av befolkningen kommer att behöva det, snart eller i framtiden.

Det är ingen självklarhet att det finns ett bra äldreboende och väntar på dig den dagen du behöver.

Annons

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons