GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ing-Marie har hundratals salt -och pepparkar

Intresset för att samla på gamla saker har funnits länge. Hur många loppisar Ing-Marie Cederlund varit på är oklart, men det har blivit många och fynden har fyllts på mycket under åren.
Rälla • Publicerad 24 november 2020 • Uppdaterad 4 december 2020
Ing-Marie Cederlund går ofta på loppis.
Ing-Marie Cederlund går ofta på loppis.
Foto: Privat

– Jag samlade på frimärken och bokmärken när gick i småskolan. Numera är det tavlor med fågelmotiv som gäller fast nu är mina väggar fulla så jag har inte plats för fler.

Ing-Marie är uppvuxen på Gotland och bosatt i Rälla sedan en lång tid tillbaka. I sin villa finns många samlarobjekt och det går inte att ta miste på att hon fastnat för många olika saker.

– Jo, det stämmer. Jag har nog det mesta känns det som och lite av varje, skrattar Ing-Marie.

Intresset att samla på salt -och pepparkar började för två år sedan efter att Ing-Marie Cederlund fick ett par fåglar av sin dotter.
Intresset att samla på salt -och pepparkar började för två år sedan efter att Ing-Marie Cederlund fick ett par fåglar av sin dotter.
Foto: Privat

För ungefär två år sedan kom dottern Micaela, som annars är bosatt i Kalmar, hem på besök. Hon visste sedan tidigare att hennes mamma tycker om gamla saker och djur.

– Hon hade med sig två söta fåglar som är salt och pepparkar. Jag har samlat lite på porslinsfåglar innan och när jag fick dem kände jag direkt att jag nog skulle vilja skaffa några fler.

Från början var inte tanken att det skulle bli så många. Alla är olika och det finns många historier kring vart ifrån de är köpta och varför.

– Man kan nog säga att det var min dotter som på något vis gjorde att jag började samla. Det tog inte lång tid efter jag fick mitt första par förrän samlandet körde igång och det kändes fantastiskt roligt.

Nu är det fullt av salt -och pepparkar i ett av rummen. Alla står utplacerade på hyllor och de flesta kommer från dottern.

– Min bror Jerry har skickat en hel del till mig också från Gotland. Det finns otroligt många olika motiv och det gör det såklart extra spännande.

I samlingen ses nu 292 salt- och pepparkar.

När Ing-Marie själv handlar till sina samlingar blir det mestadels på olika loppisar och i second hand-butiker.

Har du någon favorit?

– Jag får nog säga att jag älskar alla precis lika mycket. Alla är olika och unika på sitt sätt. Det är nog ingen särskild jag saknar till min samling utan alla är lika roliga att ha.

Nu är bostaden pyntad till max inför jul och just julen är något Ing-Marie längtar efter mycket.

– Då brukar jag få en del kar i julklapp. Jag blir så otroligt lycklig när jag hittar eller får några salt -och pepparkar och extra roligt är det såklart att jag inte har några dubbletter.

Jul firar Ing-Marie i Kalmar tillsammans med sin dotter och hennes sambo. Och kanske är det så att det efter den dagen kommer ses ännu fler salt -och pepparkar i samlingen.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.