Information och stöd efter branden

På onsdagskvällen hölls ett informationsmöte i Åkerboskolans idrottshall, för att informera om läget, ge stöd samt svara på frågor från föräldrar och elever. Många hade samlats för att ta del av mötet. På plats fanns representanter från kommunen, skolan, polisen och räddningstjänsten.
Löttorp • Publicerad 14 augusti 2019 • Uppdaterad 15 augusti 2019
Representanter från Borgholms kommun, Åkerboskolan, Polisen och Räddningstjänsten informerade, gav stöd och svarade på frågor på onsdagskvällen.
Representanter från Borgholms kommun, Åkerboskolan, Polisen och Räddningstjänsten informerade, gav stöd och svarade på frågor på onsdagskvällen.Foto: Carin Svensson

Dagen efter branden i Åkerboskolan har inneburit möten och problemlösningar för såväl kommunen som för skolans personal. Räddningstjänsten är fortsatt på plats för att övervaka att branden inte blossar upp igen. Polisen har också inlett en förundersökning.

På onsdagskvällen bjöd man in till ett informations- och stödmöte i skolans idrottshall. Även skolsköterska och skolkurator fanns på plats.

Camilla Andersson som var räddningsledare under natten berättade om släckningsarbetet och de utmaningar som de i Räddningstjänsten stötte på.

– Vi insåg ganska snart att det skulle bli stor omfattning, säger hon och tillägger, tidigt kom underbara människor och erbjöd grävmaskiner och vatten och det är ju bra att ligga steget före.

De bad att grävmaskinerna skulle får stå där ifall de skulle behövas, vilket de senare visade sig göra då behovet av att riva en del av byggnaden uppstod, för att hindra spridningsrisken.

– Det var en väldigt intensiv natt och alla jobbade fantastiskt bra och det ska alla brandmän få veta, jag har bara inte landat än. Det var tufft inatt och jag känner med er allihop - det här är tragiskt. Men det är tur att vi har våra härliga brandmän som finns häruppe, säger Camilla och utlöser med de orden en stor applåd från åhörarna.

Under informationsmötet framkom också att Åkerboskolans så viktiga kök, som även förser pensionärerna med mat, var igång och fungerade vid strax före sju på onsdagsmorgonen. Köket kunde räddas från branden och räddningstjänsten kontaktade en saneringsfirma som var på plats redan klockan fyra för att få köket användbart i tid. Även detta gav upphov till en stor applåd.

Kommunpolis Magnus Areskog berättade om förundersökningen, med rubriceringen grov mordbrand, som inletts.

– Det finns inget som tyder på någon annan brandorsak än blixtnedslag men eftersom skolan betingar ett så högt värde vill vi göra en förundersökning, den ger oss möjlighet att vidta vissa åtgärder. Brandplatsen betraktas nu som en brottsplats och är avspärrad och satt under bevakning tills polisens tekniker är klara. Men vi tror alltså inte att det är grov mordbrand, förtydligar han.

De närvarande gavs tillfälle att ställa frågor men det var ingen anstormning av sådana. En fråga som kom upp gällde läromedel till eleverna.

– Det löser vi, det är läromedel på väg, bland annat från Slottsskolan så elevernas kunskapsutveckling ska vi lösa, säger utbildningschef Helena Svensson.

Kommunalråd Ilko Corkovic påtalade att man är välkommen att höra av sig till kommunen ifall fler frågor dyker upp.

Staffan Larsson, kommunstyrelsens vice ordförande, säger till Ölandsbladet att den nya skolan planeras vara färdig att tas i bruk till höstterminen 2021.

– Vi hade ju vårt första projektmöte inför nybyggnationen igår och nu ska vi se om vi kan forcera så att bygget blir klart snabbare. Tills dess blir baracker lösningen för skolan, säger han.

Efter mötet dröjde sig föräldrar och elever kvar på skolområdet och stod i grupper och pratade eller gick och tittade på resterna av de eldhärjade byggnaderna.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.