Inflationen rusar mer än väntat – Högsta på 30 år

Ökade elpriser, räntor och livsmedelspriser driver på inflationen vilket innebär att Riksbanken förmodligen kommer höja styrräntan rejält.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 14 september 2022
Ökade elpriser, räntor och livsmedelspriser driver på inflationen vilket innebär att Riksbanken förmodligen kommer höja styrräntan rejält.
Ökade elpriser, räntor och livsmedelspriser driver på inflationen vilket innebär att Riksbanken förmodligen kommer höja styrräntan rejält.Foto: Drazen Zigic

Inflationen stiger mer än väntat i augusti, från 8,0 i juli till nu 9,0 procent jämfört med samma period förra året, enligt konsumentprisindex. Det visar SCB: senaste siffror som är de högsta sedan 1991.

– Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Förutom elpriserna som ökade med 29 procent har även livsmedelspriserna fortsatt öka och stigande räntekostnader bidragit till inflationsökningen.

Nästa vecka kommer Riksbanken med besked om den svenska styrräntan och på grund av den ökade inflationstakten.

– I dag ligger styrräntan på 0,75 procent. Jag tror att Riksbanken vill komma upp till en styrränta 2 till 2,5 procent snabbt nu. Och det talar för att Riksbanken skulle kunna gå på faktiskt 1 procentenhet nästa vecka, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Aftonbladet och anser att mellan 2 och 2,5 procent är en ”normal” styrränta.

– Skälet till att centralbankerna måste springa snabbare och med större steg är att räntan fortfarande ligger för lågt i förhållande till vad som skulle vara en normal ränta. Då brukar vi säga att om Riksbanken ligger nånstans mellan 2-2,5 procent, har Riksbanken släppt gaspedalen men inte börjat trycka på bromspedalen. Du har lagt allt i friläge, fortsätter han.

TV-klipp om hur inflation fungerar:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.