Ilko om Åkerboskolan: ”Varför sprids det osanningar?”
”Högstadiet på Åkerboskolan ska läggas ner, efter ombyggnationen får högstadiet inte längre plats”.
Detta rykte på norra Öland skapar starka reaktioner - både hos föräldrar och i kommunledningen, men av olika orsaker.
”Nu vill de riva Åkerboskolan och då har det kommit fram källor som talar för att de bara kommer bygga upp en skola årskurs 0-6! Det får vara nog nu!”, mejlar en person till Ölandsbladet.
Varifrån detta rykte kommer är samtidigt höjt i dunkel.
I de ombyggnads - och nybyggnadsalternativ kommunstyrelsen haft att diskutera i ärendet om framtidens Åkerboskola finns inget, noll, om att lägga ner högstadiet och inte heller i det ombyggnadsförslag Framtid Öland, Moderaterna, Miljöpartiet och Ölandspartiet nyligen röstade igenom med en rösts marginal i kommunstyrelsen finns stängning av högstadiet med.
– Jag fattar ingenting, det finns inte på kartan att högstadiet ska stängas. Oberoende av vilket alternativ som väljs, eller valts, är högstadiet kvar. Alla är överens om att det ska vara högstadium på Åkerboskolan, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
”Det är ovärdigt.”
På olika sociala forum har Ilko Corkovic fått frågan om ryktet stämmer.
– Det kom två-tre sådana frågor i förra veckan och man blir lite bekymrad över att det sprids sådana här osanningar, vem sprider dessa rykten och varför? Jag förstår det inte, vill någon skapa oreda? Frågan (att stänga högstadiet) har inte ens diskuterats, att det då kommer sådana här rykten gör mig besviken, det känns lite obehagligt. Alla förlorar på ryktesspridningen, det är ovärdigt.
En annan del i de missnöjesyttringar som nu kommer från norra Öland gäller den länsgemensamma skolskjutsupphandling KLT genomförde 2016 och som Borgholms kommun med viss vånda ingick i – först ville kommunen vara med och undertecknade avsiktsförklaring, sedan ville man inte på grund av oklara besked från KLT samt fördyring och skallkrav den lokala bussbranschen ansåg som omöjliga, men avsiktsförklaringen ansågs svår att bryta, skadeståndsfarhågor fick kommunstyrelsen att backa från att backa.
Följden blev att Bergkvara Buss från och med höstterminen i år och nio år framåt har samtliga fem skolskjutsområden i kommunen från att fram tills nu kört områdena Gärdslösa och Köping. Samtidigt stiger kommunens årskostnad för skolskjutsarna, från 6,6 miljoner (2015) till knappt åtta miljoner.
”Vi vill ha tillbaka Silverstrand”, sägs det nu från norra Öland, bland annat med hänvisning till försämringar gällande upphämtningsplatser och därmed alltför långa avstånd att gå för en del av de berörda barnen.
– Sådana praktiska saker löser vi, kommunen ska givetvis garantera barnens säkerhet och trygghet. Men vi kan inte ge mer där än vi kan ge i den övriga kommunen, kommenterar Ilko Corkovic.
Går det att bryta avtalet med Bergkvara?
– Helt omöjligt.