Annons

Husbilsfolkets fräcka drag längs kustvägen – stjäl förbudsskyltar: ”Kreativa”

Förbudsskyltar efter kustvägen på norra Öland stjäls systematiskt. Borgholms tillväxtchef Anders Magnusson är tämligen säker på att gärningsmännen finns att hitta bland husbils/campingfolket.
– Det är jag rätt övertygad om.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Norra Öland • Publicerad 9 november 2023
Husbilstätt efter kustvägen.
Husbilstätt efter kustvägen.Foto: Privat

Ömtålig natur. All trafik och parkering vid sidan av kustvägen förbjuden.

Skyltar med den texten efter kustvägen har kort livslängd.

Annons

– Vi (kommunen) har nog, nu gissar jag grovt här, blivit av med 8-10 skyltar och sedan har även vägföreningar efter vägen fått skyltar stulna. Det är en tråkig utveckling, inte roligt alls och skyltar kostar, säger Anders Magnusson, tillväxtchef i Borgholms kommun, och den på stadshuset med kustvägen under sina vingar.

Detta trots att kommunen inte äger en meter av det mycket sommarpopulära stråket efter Ölands västra kust, från Äleklinta i söder till Byrum i norr.

– Vi är inte väghållare, så vi kan ju inte stänga av vägen. Och vägföreningarna har statliga bidrag så det gör att de inte heller kan stänga, konstaterar Magnusson med tanke på de ”stäng vägen”-krav som framförts med anledning av framförallt husbilarnas framfart på och vid sidan av vägen.

Och han ser ett mönster i stölderna.

Spåren leder till delar av husbils/campingfolket.

– Ja, det är jag rätt övertygad om. När man valt ut en plats att stå på trots att skylten säger något annat så tar man ner den, då är man rätt kreativ. Vi ser det på många ställen, när vi satte upp sådana skyltar vid slottet tog det bara några dygn innan de var borta.

”När man valt ut en plats att stå på trots att skylten säger något annat så tar man ner den, då är man rätt kreativ.”
Anders Magnusson

Därmed inte sagt att kommunen, och länsstyrelsen, ger upp arbetet med att stävja vildparkeringen efter kustvägen. Anders Magnusson och Johan Jansson på länsstyrelsen har åkt runt och träffat vägföreningar och ambitionen är att fortsätta att göra så. Vägföreningar har också försetts med önskat antal skyltar och vissa platser där det ofta parkeras har stängts av med stora kalkstensblock.

– Vi gör vad vi kan och mäktar med, det ekonomiska utrymmet är begränsat, säger tillväxtchefen och har ett exempel på en framtida åtgärd.

– Vi ska försöka göra i ordning parkeringen vid södra infarten, vid Äleklinta. Som att tydliggöra var man kan stå och rekommendera att man tar cykeln norrut.

Ny klagostorm nästa sommar?

Annons

– Ja, klagomålen kommer att fortsätta. Och det är den balansen vi brottas med hela tiden, vi har en natur vi måste vara rädda om kontra att besöksnäringen är otroligt viktig. Men tittar man idag efter kustvägen syns det inte många spår, förutom på några ställen, efter sommarens trafik, naturen läker sig själv på ett bra sätt.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons