GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur väl känner du ditt Öland?

I tisdagskväll möttes nästan samtliga hembygdsföreningar på Öland för att svara på årets frågor i tävlingen Känn Ditt Öland. Nu kan även du som läsare testa sina kunskaper.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 5 november 2021
Väderkvarnarna är ett kännetecken mer än något annat för Öland mer än något annat. En av frågorna i årets Känn Ditt Öland handlar om kvarnarna.
Väderkvarnarna är ett kännetecken mer än något annat för Öland mer än något annat. En av frågorna i årets Känn Ditt Öland handlar om kvarnarna.Foto: Peter Boström

1. Öland har haft flera riksdagsmän under åren. En man som ofta nämns är Fritz Börjesson från Glömminge som representerade Centerpartiet åren 1955-1979. Han arbetade bland annat hårt för byggandet av Ölandsbron. Men alla gillade inte idén, en av dem som ogillade tanken var hamnkaptenen Gotthard Bergman i Mörbylånga. Han ville att ölänningarna skulle hållas för sig själva, ”med bron skulle det bara komma löst folk som inte klarat sig hemmavid”. Men nu till frågan: vem var Ölands första kvinna i riksdagen?

A. Marianne Jönsson

B. Lena Öhrsvik

C. Bertha Wellin

2. Utanför Ölands kust ligger många skeppsvrak på botten. Mest kända är Kronan, utanför Hulterstad, och Mars, utanför Böda. Men var ligger vraket efter Ada Gorton som den 22 juni 1942, fullastad med järnmalm på väg från Luleå till Rotterdam, blev torpederad av den sovjetiska ubåten SC317?

A. Gräsgård

B. Bläsinge

C. Kårehamn

3. När Ölandsbladet grundades 1867 kom den ut varje helgfri lördag och kostade 8 öre. Vem var grundaren?

A. J P Andersson, Ryd i Glömminge socken

B. Folkskolläraren Josef Brun, Borgholm

C. Badkamreraren J Edvin Melander, Borgholm

4. Vem har skrivit visan vars femte vers lyder ”Min faders gård står tom och grå med mossa på bland sura äppelträd, och långsamt kryper starr och strå dit ner till tegens säd.”

A. Gerda Ekström

B. Erik Axel Karlfeldt

C. Sven-Erik Sjöholm

5. Vilken av Ölands 35 kyrkor är den äldsta som fortfarande är i bruk. De äldsta delarna – koret med absid, långhuset, delar av västtornet - daterar sig från 1000-talets slut.

A. Resmo

B. Böda

C. Ås

6. Ölands hembygdsföreningar har tillsammans omkring 10 000 medlemmar. Men hur många verkliga hembygdsföreningar finns det på Öland?

A. 34

B. 32

C. 35

7. Öland Roots är en av Sveriges största och mest kända reggaefestivaler och samlar omkring 7 000 personer från hela världen under tre dagar. Den arrangeras varje år sedan 2004 vid Sandbergen i Stora Frö där det lång tid tillbaka har funnits en festplats med dansbana. I vilket land har reggaen sitt ursprung?

A. Barbados

B. Nya Zeeland

C. Jamaica

8. Ölandsbron invigdes 1972. I samband med det togs den sista färjan i Färjestaden, Kalmarsund VIII, ur bruk. Den kom tillbaka till Öland när en privatperson köpte den efter att ha hittat den i ett annat land. I vilket land?

A. Portugal

B. Kroatien

C. Marocko

9. Skandinaviens största stubbkvarn finns på Öland. Den har ett speciellt namn och står tillsammans med två andra kvarnar. En holländare och en mindre stubbkvarn, Den mindre kvarnen är en av få på Öland som fortfarande kan användas till malning. Vad kallas den?

A. Drottningen

B. Björnhovdakvarnen

C. Kronprinsen

10. Det finns tre litterära sällskap som har sin bas på Öland. Vilka författare är det som har gett upphov till dessa tre sällskap?

A. Erik Johan Stagnelius, Anna Rydstedt och Margit Friberg

B. Erik Johan Stagnelius, Margit Friberg och Lennart Sjögren

C. Anna Rydstedt, Margit Friberg och Johan Teorin

11. I somras blev det allmänt känt att arkeolog Jan-Henrik Fallgren, som tidigare har ansvarat för utgrävningen av Rosendals järnåldersby på norra Öland, hade hittat den sedan länge bortglömda Sörby borg på ön Kvinnön vid Skedemosse. Han berättade också att man på platsen hade hållit riter med ett särskilt inslag. Vilket?

A. Hästkapplöpningar

B. Häxbränning

C. Barnaoffer

12. Det har funnits många kungsgårdar på Öland och fortfarande finns det aktiva lantbruk som har namnet kungsgård i gårdsnamnet. Vilka är det?

A. Gärdslösa, Ottenby, Borgholm och Horn

B. Gärdslösa, Horn och Borgholm

C. Horn, Ottenby och Borgholm

13. Öland har sedan år 2000 ett världsarv utnämnt av FN-organet UNESCO. Vilket är det formella namnet?

A. Södra Ölands världsarv

B. Södra Ölands Odlingslandskap

C. Stora Alvarets världsarv

14. Sedan 1999 har Sällskapet Årens Ölänningar utsett en ort på Öland till Årets By. I år var det Rälla som utsågs och som därmed får ansvaret för nästa års skördefestinvigning. Vilken by var det som 1999 fick den allra första utnämningen?

A. Hulterstad

B. Ryd

C. Böda

15. Kalmars jägarinnor, Hennes ord och Den stora kyrkan är tre böcker av en av Ölands författare. Vem?

A. Anna Winberg

B. Elisabeth Öhman

C. Tove Folkesson

16. Solmålaren Per Ekström är en känd konstnär som levde, bodde och målade i Borgholm och Mörbylånga, men också i Stockholm, Göteborg, Paris och Carolle i Frankrike. En staty av honom finns idag på torget i Mörbylånga. Men i vilken öländsk by föddes han 1844?

A. Seby

B. Segerstad

C. Föra

17. naturum Trollskogen på norra Öland är en plats dit många tar sig för att besöka det unika naturområdet med vindvridna trädstammar, vandringsstigar och klapperstensfält. 21 december 1926 gick ett skepp på grund utanför kusten och kom sedan att spolas upp på land. Vilket namn har skeppet?

A. Swix

B. Neptun

C. Latvia

18. För att komma upp i Långe Jan får man gå 197 trappsteg och belönas med en otrolig utsikt över södra Öland och Östersjön. På norra udden finns den mindre och lägre Långe Erik. Hur många trappsteg måste man betvinga för att komma upp i toppen på den?

A. 163

B. 138

C. 184

19. Grundaren av Himmelsberga år 1955 finns på en plakett på Karl-Olsgården. Vad hette han?

A. Göran Palm

B. Anders Ohlsson

C. Bertil Palm

20. Öland har en poet som är i klass med litteraturpristagaren Tomas Tranströmer. I maj 2022 beräknas den nästa diktsamlingen komma. Den senaste med titeln Grenverket kom 2019. Vad heter poeten?

A. Lennart Sjögren

B. Gerda Ekström

C. Bodil Magnusson

21. Lantbruk och stenindustri är två viktiga näringar förutom turismen på Öland. Tre stora stenindustrier finns kvar och på olika ställen har dessa sin stenbrytning. På alvaret rakt västerut från Alböke kyrka finns ett av dessa kalkstensbrott. Vilken av öns stenindustrier har det kalkstensbrottet?

A. Sjöströms Stenförädling vid Räpplinge

B. Mysinge Stenhuggeri, söder om Resmo

C. Naturstenskompaniet, norr om Sandvik

22. Öland är det kotätaste landskapet i Sverige om man tittar på antalet kor per invånare. Borgholm ligger etta bland Sveriges 290 kommuner och Mörbylånga följer efter som god trea. Hur många kor per invånare (mjölkkor och köttkor) hade Borgholms kommun enligt en sammanställning som LRF gjorde 2018?

A. 0,9

B. 1,4

C. 1,2

23. Ölands idrottsgala anordnas i början av november varje år. Då premieras en rad idrottare och idrottsledare i många olika kategorier. Vem fick priset ”Årets Idrottsledare” 2020?

A. Arne Svensson, FIK Färjestaden

B. Calle Nilsson, Högby IF

C. Hiromi Ballantyne, Mörbylånga tennisklubb

24. På Öland finns det många konstnärer, utspridda över ön. I norr finns en grupp som kallar sig Åkerbokonstnärerna. En av medlemmarna har sin ateljé och ställer ut sin konst i den gamla gården Ålkistan. Vem är det?

A. Eva Hall

B. Jürgen Ewel

C. Lennart Sjögren

25. Till Öland kom den unga kvinnan från Småland 1924 för att bli lärarinna på mellersta Öland. Hon stannade kvar i alla år och förutom att vara lärare åt flera generationer elever var hon en stark och pådrivande kraft i sin hembygd. Bland annat lämnade hon in ett förslag till Ölands hembygdsförbund 1972 om att Ölands landskapsblomma skulle bli ölandssolvändan istället för som tidigare tovsippan. Och så blev det. Vad hette hon?

A. Ingrid Lindåberg

B. Anna Wermelin

C. Asta Karlsson

26. Maria Rylander, Harald Erici, Rotation och Fyye från Fööe är några av många, många musiker på Öland. Lars Svensson heter Ölands egen, av Svenska Folkdansringen utsedde, riksspelman. Vilket instrument spelar han?

A. Dragspel

B. Fiol

C. Nyckelharpa

27. Sedan 2011 har tävlingen Årets Ölandsfotograf anordnats av Ölandsbladet, Ölands naturskyddsförening, Ölands skördefest och Ölands turismorganisation. Fem gånger under de här åren har en och samma person fått utmärkelsen och därmed också erövrat vandringspriset i form av en glaskamera på en kalkstenssockel. Vem är det?

A. Miriam Eriksson, Borgholm

B. Kristina Ekholm, Borgholm

C. Bengt Kallenberg, Eketorp

28. 1905 beslutade Kalmar läns södra landsting att en folkhögskola skulle upprättas på Öland. Ett avgörande skäl var den stora utvandringen till Amerika, det behövdes en utveckling av det öländska jordbruket för att få ungdomarna att stanna. Dessutom var studier i demokrati och mötesteknik en viktigt inslag, som en förberedelse för bondpojkarna att kunna göra insatser inom politiken. Skolan ligger idag i Skogsby men hösten 1906 när folkhögskolan började sin första kurs, enbart för pojkar, gjordes det i provisoriska lokaler. Var låg de?

A. Vid Torslunda skola

B. I Isgärde

C. I Stora Rör

29. Kungliga Patriotiska Sällskapet delar varje år ut hederstecknet Näringslivsmedaljen till framstående entreprenörer som gjort berömvärda och individuella insatser inom svenskt näringsliv. Tidigare i år var en av de fem mottagarna i landet en person från Öland. Vem?

A. Rikard Teern, ICA Supermarket i Borgholm

B. Elisabeth Angelin, Tomas Buss/Silverlinjen

C. Anna Barkevall, Böda Sand

Utslagsfråga: Vilken är till ytan Ölands största socken?

Svaren här nedan:

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.