GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hotel Skansen tar över Guinnessrekordet som världens största whiskybar

Närmare ett års intensivt arbete har gett resultat. Med sina 1179 whiskeysorter tar Hotel Skansen över världsrekordet som världens största whiskybar.
Färjestaden • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Hotelldirektör Fredrik Norén hoppas att världsrekordet kan locka ännu fler gäster till Hotel Skansen och whiskykällaren.
Hotelldirektör Fredrik Norén hoppas att världsrekordet kan locka ännu fler gäster till Hotel Skansen och whiskykällaren.
Foto: Malin Edeborg

Hotelldirektör Fredrik Norén har under flera år haft en känsla av att Hotel Skansen har en av världens största whiskysamlingar. I slutet av förra året bestämde han sig för att satsa på att få samlingen prövad av Guinness world records.

– Jag har i flera år velat säga att vi är en av de största. Nu är vi världens största whiskybar i Guinness. Jag behöver inte säga mycket mer än det.

Hos Guinness finns 28 olika rekord att söka bara inom whisky. Fredrik Norén har siktat in sig på den kommersiellt största samlingen i en bar. I nästan ett år har han arbetat med att fotografera, filma och på olika sätt bevisa att hans samling är den största.

I mitten av juni skedde räkningen med två oberoende vittnen som genomförde tre räkningar med olika räkneverk. Samtliga kom fram till att Hotel Skansen har 1 179 sorters whisky. Den tidigare världsrekordinnehavaren i kategorin var ett hotell i Skottland med 1 031 whiskysorter.

– Det här är helt magiskt, och vad jag vet har ingen utanför Skottland haft rekordet. Nu vore det kul att hålla det här inom Sverige i några år.

Nästa vecka kommer en representant från Guinness London-kontor till Färjestaden och Hotel Skansen för att dela ut diplomet.

För snart 20 år sedan påbörjade Hotel Skansen sin whiskysamling. Redan första året kom de upp i 500 sorter och blev då störst i Sverige. Därefter har samlandet fortsatt. Fredrik Norén har tillsammans med sin pappa Stefan rest världen runt för att smaka och köpa ny whisky. Sedan 2007 har hotellet också en egen whiskyproduktion, som idag är uppe i 30 sorter.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.