1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hotel Skansen tar över Guinnessrekordet som världens största whiskybar

Närmare ett års intensivt arbete har gett resultat. Med sina 1179 whiskeysorter tar Hotel Skansen över världsrekordet som världens största whiskybar.
Hotelldirektör Fredrik Norén hoppas att världsrekordet kan locka ännu fler gäster till Hotel Skansen och whiskykällaren.
Foto: Malin Edeborg

Hotelldirektör Fredrik Norén har under flera år haft en känsla av att Hotel Skansen har en av världens största whiskysamlingar. I slutet av förra året bestämde han sig för att satsa på att få samlingen prövad av Guinness world records.

– Jag har i flera år velat säga att vi är en av de största. Nu är vi världens största whiskybar i Guinness. Jag behöver inte säga mycket mer än det.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Hos Guinness finns 28 olika rekord att söka bara inom whisky. Fredrik Norén har siktat in sig på den kommersiellt största samlingen i en bar. I nästan ett år har han arbetat med att fotografera, filma och på olika sätt bevisa att hans samling är den största.

I mitten av juni skedde räkningen med två oberoende vittnen som genomförde tre räkningar med olika räkneverk. Samtliga kom fram till att Hotel Skansen har 1 179 sorters whisky. Den tidigare världsrekordinnehavaren i kategorin var ett hotell i Skottland med 1 031 whiskysorter.

– Det här är helt magiskt, och vad jag vet har ingen utanför Skottland haft rekordet. Nu vore det kul att hålla det här inom Sverige i några år.

Nästa vecka kommer en representant från Guinness London-kontor till Färjestaden och Hotel Skansen för att dela ut diplomet.

För snart 20 år sedan påbörjade Hotel Skansen sin whiskysamling. Redan första året kom de upp i 500 sorter och blev då störst i Sverige. Därefter har samlandet fortsatt. Fredrik Norén har tillsammans med sin pappa Stefan rest världen runt för att smaka och köpa ny whisky. Sedan 2007 har hotellet också en egen whiskyproduktion, som idag är uppe i 30 sorter.

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”