1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hotas av vite - måste ha bättre koll på farlig bakterie

En livsmedelsproducent i Borgholm kommun hotas med vite om 20 000 kronor i månaden om upptäckta brister i livsmedelshanteringen inte åtgärdas.
20 000 kronor i månaden – det vitet väntar en livmedelsproducent i Borgholms kommun om denne inte vidtar de åtgärder Livsmedelsverket kräver.

I ett beslut av Livsmedelsverket föreläggs det aktuella företaget att vidta åtgärder ”som säkerställer att permanenta förfaranden som är grundade på HACCP-principerna inrättas, genomförs och upprätthålls för produktionen” av en företagets produkter.

”Föreläggandet förenas med ett löpande vite om 20 000 kr för varje påbörjad kalendermånad från och med den I januari 2019, under vilken det konstaterats att ovanstående åtgärder inte har vidtagits”, sägs det vidare i beslutet.

Enligt Livsmedelsverket har företaget inte visat att den styr hälsofaran Stec – en bakterie som kan bilda gifter i tarmen – på ett sådant sätt att den reduceras eller elimineras i livsmedlet innan det levereras ut från företaget.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

HACCP är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten.

Stec-bakterien, även kallad Ehec (Escherichia coli), ger kraftiga magsmärtor, diarréer som kan vara blodiga och ibland kräkningar.

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”