GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hon skriver så man riktigt känner när fåken kommer”

Det säger Gårdbyelever som i tisdags fick veta mer om Margit Friberg när Linnéa Danielsson gästade skolan.
Gårdby • Publicerad 22 februari 2021 • Uppdaterad 23 februari 2021
Linnéa Danielsson spred både kunskap om Margit Friberg och läsglädje för eleverna i klass 6 på Gårdby skola.
Linnéa Danielsson spred både kunskap om Margit Friberg och läsglädje för eleverna i klass 6 på Gårdby skola.
Foto: Privat

Linnéa Danielsson har i många år arbetat som rektor i Mörbylånga kommun. Trots att hon numera är pensionär åker hon till skolorna för att sprida läsglädje. Hon är med i styrelsen för Margit Fribergsällskapet och har tagit som sin uppgift att göra Margit Friberg känd i skolorna.

I tisdags fick Gårdbyelevernas sjätteklassare lära sig med om författarinnan Margit Friberg.
I tisdags fick Gårdbyelevernas sjätteklassare lära sig med om författarinnan Margit Friberg.
Foto: Privat

– Jag känner att jag kan göra en insats och sprida kunskap om författarinnan och hennes böcker. Jag tycker det är så viktigt att eleverna känner läsglädje, att de kan använda ett rikt språk samt kunna ta till sig en författares budskap, känslor, tankar och beskrivningar, säger Linnéa som själv kommer från Smedby socken där Margit Friberg växte upp.

I höstas besökte hon Torslunda skola, i förra veckan Östra skolan, och i tisdags Gårdby skola där klassläraren Martina Nelson och eleverna i årskurs 6 tog emot henne.

Under den drygt 80 minuter långa lektionen fick eleverna lära sig vad det är för skillnad på en roman och en novell samt veta vad en illustratör arbetar med.
Under den drygt 80 minuter långa lektionen fick eleverna lära sig vad det är för skillnad på en roman och en novell samt veta vad en illustratör arbetar med.
Foto: Privat

– Under lektionen visar jag flera böcker och har även med mig en modell av en skuta och lite annat som ger inspiration till att skapa egna bilder, säger Danielsson.

Hon läste några kapitel ur Margit Fribergs roman ”Nu seglar Adonia” som handlar om en skepparfamilj och livet ombord på en gammal segelskuta under första världskriget. Även den korta novellen ”Fröken” lästes upp och eleverna spetsade sina öron till den spännande historien om en skoldag som förändras drastiskt när fåken drar in.

– Hon skriver så man riktigt känner hur fåken kommer, sa en elev om författaren.

En annan elev ville inte att Linnéa Danielsson skulle sluta läsa .En tredje undrade om böckerna fanns att låna på skolbiblioteket.

Fakta

Kort om Margit Friberg

Margit Friberg föddes i Gåsesten i Smedby socken på södra Öland den 17 juli 1904. Hennes far var kustskeppare och barndomen präglades av havet och dess näringar. Inför skrivandet lade hon stor möda på research och blev med tiden mycket kunnig i öländsk kulturhistoria.

Mer om Margit Friberg finns att läsa här.

Under den drygt 80 minuter långa lektionen fick eleverna lära sig vad det är för skillnad på en roman och en novell samt veta vad en illustratör arbetar med. Därefter fick de själva skapa målningar och tolkningar av berättelserna de just hört.

– De gick in i uppdraget med liv och lust, säger Linnéa Danielsson som hoppas kunna besöka alla kommunens skolor innan sommarlovet för att sprida vidare Margit Fribergs ord till den yngre generationen.

5 bilder
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer