unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Högstadiets upphandling överklagas – igen

Upphandlingen av Färjestadens nya högstadium har överklagats till Förvaltningsrätten. Även denna gång är det företaget Hansa Bygg AB som står bakom överklagandet.
Eleverna i norra kommundelen lär få vänta ytterligare på sin nya högstadieskola. Upphandlingen har överklagats.
Eleverna i norra kommundelen lär få vänta ytterligare på sin nya högstadieskola. Upphandlingen har överklagats.
Foto: Atrio arkitekter

Måndagen var sista dag för att överklaga upphandlingen av Färjestadens nya högstadium. Det var också då som överklagan kom in till Förvaltningsrätten i Växjö.

Upphandlingen vanns av Kalmarföretaget P&E 63 Invest AB, i konkurrens med tre andra företag. Bland övriga anbudsgivare fanns Hansa Bygg AB som förlorade förra upphandlingen och överklagade den processen. Nu har företaget valt att överklaga även den nya upphandlingen.

Hansa Bygg anser att Mörbylånga kommun har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det vinnande bolaget P&E lämnade till en början in namn på ett bolag som skulle garantera byggnationens tekniska kapacitet. Kommunen godkände inte bolaget, och bad P&E komplettera med ett annat bolag. Detta gjorde P&E, men enligt Hansa Bygg missade Mörbylånga kommun att P&E inte lämnat in en så kallad egenförsäkran för det nya bolaget. Egenförsäkran är ett bevis på att bolaget får delta i upphandlingen och detta ingick i kommunens skall-krav, som måste uppfyllas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Hansa bygg AB hade det näst billigaste anbudet, och anser att det skulle ha vunnit eftersom P&E inte uppfyllde kraven.

Den senaste överklagningsprocessen pågick i omkring ett halvår. Risken är därför stor att även denna byggnation försenas.

– Så är det, för även om det inte finns en grund som går igenom så tar processen tid. Det är tråkigt, men så är det. Det ska finnas rätt att överklaga, säger Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund, som själv inte har hunnit läsa överklagan eftersom hon befinner sig på resande fot.