Nytt besked: Högstadieklass i Färjestaden tidigast 2021

Det finns inte plats för de barn som vill gå i årskurs 7 i Färjestaden i höst. Det framgår av ett uttalande från skolchef David Idermark efter utbildningsnämndens möte på onsdagen. Det kommunala högstadiet kommer att stå klart först hösten 2021.
Färjestaden • Publicerad 13 februari 2019
Smaragdskolan i Färjestaden kommer även i fortsättningen att inrymma årskurs 5 och 6. Därmed blir det inte möjligt för kommunen att starta en årskurs 7 i Färjestaden.
Smaragdskolan i Färjestaden kommer även i fortsättningen att inrymma årskurs 5 och 6. Därmed blir det inte möjligt för kommunen att starta en årskurs 7 i Färjestaden.Foto: Arkiv

Enligt tidigare uppgifter skulle kommunen kunna ha en årskurs 7 på Smaragdskolan från och med hösten 2019 med tanke på att det planerade kommunala högstadiet inte kommer att stå klart som planerat.

Beskedet från utbildningsnämnden är att det inte kommer att fungera.

– Orsaken är att färre elever än tidigare uppgift kommer att byta från kommunal skola till friskolan Östra skolan.

I ett nyligen genomfört skolval har 75 elever i årskurs 6 anmält att de vill gå i årskurs 7 på Smaragdskolan. Det skulle krävas att årskurs 5 kan flytta till Färjestadens skola, vilket de inte finns utrymme för.

– Kommunen kommer därför inte att erbjuda årskurs 7 på Smaragdskolan i Färjestaden höstterminen 2019, skriver skolchefen David Idermark i pressmeddelandet.

Skulle en årskurs 7:a erbjudas plats på Smaragdskolan skulle det krävas etablering och hyra av moduler, vilket anges som omöjligt då utbildningsnämnden har ett stort besparingskrav 2019.

– Beslutet i utbildningsnämnden är ett resultat av det positiva faktum att fler familjer än vi tidigare fått uppgift om väljer kommunal skola i Färjestaden, säger David Idermark.

Det kommunala högstadiet skulle från början vara klart för inflyttning hösten 2017. Överklagningar och andra förseningar gör att man nu räknar med inflyttning hösten 2021.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.