Annons

Högby prästgård till salu: ”Många som är intresserade”

En av Ölands vackraste prästgårdar är till salu. Det handlar om prästgården i Högby, som byggdes i mitten av 1800-talet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Högby • Publicerad 18 mars 2021 • Uppdaterad 20 mars 2021
Prästgården i Högby är till salu.
Prästgården i Högby är till salu.Foto: Svensk Fastighetsförmedling

– Vi har diskuterat i flera år att sälja prästgården, säger Ann-Kristin Forsman, ordförande i kyrkorådet i Ölands Norra pastorat.

– Det har varit en lång process. Vi har bland annat haft samtal med församlingsrådet och gjort en konsekvensanalys. Sedan har kyrkofullmäktige godkänt försäljningen.

Annons

– Dels har det med ekonomin att göra, vi ska avveckla de fastigheter vi inte behöver. Dels har vi ingen präst som bor i fastigheten för tillfället, fortsätter Ann-Kristin Forsman.

Utgångspriset på fastigheten är 4,8 miljoner.

En av de sista prästerna som bodde i fastigheten, Dag Sandahl, är kritisk till försäljningen:

– Prästgården är en del av den kyrkliga kulturmiljön. Hur tänks det långsiktigt? Ska prästerna bo miltals bort och komma inåkande eller vara en del av lokalmiljön? undrar Dag Sandahl.

– Nu säljs prästgården. Ingen präst i pastoratet bor då i sin tjänstgöringsförsamling och prästsituationen löses med pensionister. Just denna kyrkomodell prövas i England med resultatet att kyrkolivet förfaller.

– Det kommer en tid när de flesta har gjort sig av med prästgårdarna och prästerna alltså finns så långt bort att folk börjar undra. Det kan visa sig vara dyrbart i längden. Den lokala närvaron är en del av kyrkoidentiteten. Den som har prästgård kvar, kan öka sitt attraktionsvärde därmed, tillägger Dag Sandahl.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons