Annons

Henric Borgström: Henric Borgström: Mest spridda aktierna osäkrare än vanligt

När utdelningar nu betalas ut sänks bolagens värde ett par, tre procent rent matematiskt om ingenting annat påverkar. Därför är inte en enstaka procents nedgång på Stockholmsbörsen sedan årsskiftet särskilt alarmerande i en tid av djup politisk oro kring världshandeln.
Henric BorgströmSkicka e-post
Publicerad 3 april 2018
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är komiskt att läsa analytikers, rådgivares och nationalekonomers försök att kvantifiera hur stor nedgången kan bli. Vi vet ju inte ens om USA:s ryckige president tänker genomföra sina vilda idéer mot Västeuropa.

Vi vet inte heller om ökad protektionism, högre murar, verkligen medför bakslag för vår ekonomi. Visserligen är det så generellt och historiskt. Men det finns också exempel på hur ekonomier tar fart åtminstone kortsiktigt när bortomliggande marknader stängs.

Annons

Ett flertal analytiker gissar att den goda konjunkturen nått toppen och 2019 vänder nedåt. Inte heller detta vet någon någonting om. Det vi däremot vet är att företagen fortsätter att rationalisera, pressa kostnader genom ständiga förbättringar i produktionen, utnyttja innovationer och uppfinningar.

Därmed ökar vinster och löner, som letar sig ut i ny köpkraft. Att sedan vissa branscher och företag inte hänger med kompenseras mer än väl av nya företag.

Flertalet av Sveriges stora exportföretag har legat i världstoppen i hundra års tid. Ericsson grundades för 142 år sedan. Framtiden är högst osäker, det har den varit vid många tillfällen blandat med perioder av viss trygghet.

På veckans bolagsstämma talade nye ordföranden belgaren Ronnie Leten, som gjort succé i Atlas Copco, om ”nya utmaningar, nya möjligheter”. Han har alltså tillägnat sig politikernas mummelspråk att kalla problem för utmaningar.

Ericsson är tvåa i världen efter kinesiska Huawei på uppkopplingar. Det vore märkligt om bolaget hamnar i bottenligan när nya teletekniken 5G ersätter dagens 3 / 4 G, dessutom tror branschens folk att 5 G förser mänskligheten med helt nya tjänster som den vill betala för.

Närmare en halv miljon aktieägare i Ericsson och tiotusentals högbetalda anställda lever i spänning de närmsta par, tre åren. Ja, hela samhället och våra pensionsfonder.

Ericsson har låg direktavkastning 2 procent (utdelning i förhållande till aktuell börskurs), vilket visar rädsla för ny nedskrivning och fortsatt förlust några år.

Telia däremot ger nästan 6 procent. Det rullar på med hyggligt rörelseöverskott i kvarvarande verksamhet, men konkurrensen är hård. Sedan årsskiftet höjd kurs med ca 7 procent. Svenska staten är överlägset störste ägare med 37 procent.

Däremot har marknaden sänkt värdet något på Stenbecks Tele2 i år, vilket kan förklaras med att bolaget uppvärderades mycket kraftigt förra året.

H&M är impopulärt hos placerarna, nästan halverad aktiekurs på ett år. Efter bokslutet talade VD Carl Johan Persson ärligt om problem. Ett antal analytiker sänker nu riktkursen, alltså gissning om vad aktien kommer att vara värd, från dagens 125 kr ned under hundralappen. Luttrade aktiesparare vet att kursen lika gärna kan gå upp som ned. Det gäller alla aktier – alltid.

Annons
Annons
Annons
Annons