Hästtaxi genom byn – tar besökarna mellan evenemangen

Dyestad Bygata på mellersta Öland deltar i år på Öland Spirar. I Dyestad bor det ett antal familjer som samarbetar med allt ifrån jordbruk, skogsskötsel, djurhållning, odling samt konstnärliga projekt med olika inriktningar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Dyestad • Publicerad 13 maj 2022
Under hela helgen erbjuds ”Hästtaxi” genom byn.
Under hela helgen erbjuds ”Hästtaxi” genom byn.Foto: Jonas Rahm

– Det är första gången Dyestad bygata deltar på Öland spirar. Vi är 16 personer som är vana att driva projekt tillsammans, säger Jonas Rahm.

Här bor och verkar konstgruppen Kultivator som tidigare år varit med på Öland Spirar och Ölands Skördefest. I år ställer de bland annat ut en del av det uppmärksammande konstverket ”Landskapet” som också köpts in av Moderna Muséet i Stockholm.

Under hela helgen erbjuds ”Hästtaxi” genom byn. Med nordsvenskarna Tussan, Juvel och Frejvid kan besökarna åka häst och vagn mellan de olika evenemangen.

– Det är nog bara på Dyestad bygata man kan åka hästaxi mellan konstutställningar, loppisar, åsnor, får med lammungar, kafé och plantförsäljning. Det blir en rolig kulturisk helg i Dyestad, säger Jonas Rahm.

Hovslagaren Stenne Alskans kommer visa hur man skor en häst och berätta om yrket. Marlene Lindmark har öppen ateljé där hon arbetar med stora och små skulpturer i betong, teckning och måleri. I hennes utställningsateljé kan man få se hur skulpturerna blir till. Utanför ateljén finns brukskeramik av Lena Klang Ahlgren.

Hovslagaren Stenne Alskans kommer visa hur man skor en häst och berätta om yrket.
Hovslagaren Stenne Alskans kommer visa hur man skor en häst och berätta om yrket.Foto: Jonas Rahm

Jonas Rahm ställer ut sitt måleri i den ombyggda ladan i byn som nu är döpt till ”Kultdjurhuset”. Här visar Kristina Jeppsson sina textila skulpturer, broderade stenar, tvångströjor och en tredimensionell tolkning av Elvis scenkläder och Monika Alskans ställer ut sitt måleri med djurmotiv i olika miljöer, någon räv, någon ko. Här ligger också byns stora växthus som öppnar upp med försäljning av egenodlade blommor och grönsaksplantor, bland annat flera roliga och ovanliga sorter av tomat, chili, kålväxter, bönor och pumpor. Utanför Kultdjurhuset blir det loppis samt kaffeservering med tilltugg. Anna Lindvall visar animation.

Dyestad Bygata på mellersta Öland deltar i år på Öland Spirar. I Kultdjurhuset är det loppis samt kaffeservering med tilltugg.
Dyestad Bygata på mellersta Öland deltar i år på Öland Spirar. I Kultdjurhuset är det loppis samt kaffeservering med tilltugg.Foto: Jonas Rahm
”Det blir en rolig kulturisk helg i Dyestad”
Jonas Rahm

Arvsfondsprojektet Frambo har visning av sitt experimenthus på hjul, ett så kallat "Tiny house". Det är ett projekt där de undersöker framtidens innovativa och hållbara boende.

På lördagskvällen den 14 maj bjuder Kultdjurhuset filmpub och Ölands Dokumentärfilmskola in den prisbelönte regissören Jasmijn Kooijman för att visa sina senaste kortfilmer och berätta om processerna bakom filmerna. Flera av hennes berättelser utspelar sig på Öland. Jasmijn vann nyligen pris för bästa kortfilm på festivaler runt om i Norden. Filmpuben är tillgänglig för föreningsmedlemmar men det är öppet för alla att bli medlemmar och delta i evenemanget.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.