Annons

Här spökar det på Öland - del 5

På Öland finns det fullt av spökhistorier och vissa platser anses mer hemsökta än andra. Här är femte delen där Ölandsbladet presenterar några av platserna där det sägs hända märkliga saker.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 26 november 2021
I Ismantorps borgs ruiner sägs det att en lång man vandrar omkring nattetid och letar efter något. Bilden är ett montage.
I Ismantorps borgs ruiner sägs det att en lång man vandrar omkring nattetid och letar efter något. Bilden är ett montage.Foto: Alexander Jensen, Istock

Vickleby: 1998 berättade Arvid Bäckström i Ölandsbladet historien om ”Spöket i Vickleby”, som uppkom i slutet av 1800-talet och satte skräck i byborna.. Det ska ha börjat då smeden i byn var ute och lade nät på sjön. Då ska han enligt legenden ha hört ett förskräckligt oväsen, det visade sig vara två gastar som bråkade på en holme. De var osäkra om vem som skulle segra och bad smeden vara skiljedomare. Smeden tyckte inte att det fanns någon anledning att bråka och erbjöd sig istället att skjutsa en av gastarna till en annan holme vilket de gick med på. Om historien är sann låter vi vara osagt men faktum är att holmen där gastarna slogs, benämndes Gastholmen ända till den dag då Beijers hamn anlades där.

Efter smedens död ville gastarna lära känna hans hustru. Hösten 1864 började man i Vickleby tala om att det spökade hos smedens hustru. Spöket började ställa till med en massa ofog inne i stugan. Det var hamrande, bultande och borrande i väggar och under golv.

Annons

Spöket kastade också saker omkring i rummen. På bröd och kakor fanns det tydliga bitmärken från tänder. Smed-änkan hade en 14-årig sondotter boende hos sig som spöket tyckte om. Det brukade nypa henne i fötterna, krama ihop henne och drog i hennes nattlinne.

Grannarna var förskräckta över detta och tog hjälp av prästen för att få ett slut på spöket men det hjälpte inte. Det var inte förrän smed-änkan blev allvarligt sjuk och flyttade till sin son som bodde i en annan socken som spöket slutade.

Ismantorp: Bland de gamla ruinerna syns en lång man vandra omkring nattetid. Han saknar ansikte och tycks leta efter något i ruinerna.

Nilskvarnarna: I närheten av Långlöt ligger Nilskvarnarna. Mörka nätter syns huvudlösa skepnader komma bärandes på en likkista. Vem som ligger i kistan vet man inte. Men möjligen fann arkeologer någon förklaring till gåtan då man i en gammal grav hittade ett skelett med en kniv i ryggen.

Knäppinge: Mitt mellan byarna Vannborga och Knäppinge står ”Olstenen”, som vittnar om en tragisk händelse på 1880-talet. Två bönder från Askelunda frös ihjäl just på den platsen en kall vinternatt. Det går historier om att folk sett ljuslågor runt stenen om nätterna. Det finns de som blivit sjuka eller drabbade av olycka då de har passerat stenen.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons