GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här spökar det på Öland – del 4

På Öland finns det fullt av spökhistorier och vissa platser anses mer hemsökta än andra. Här är fjärde delen där Ölandsbladet presenterar några av platserna där det sägs hända märkliga saker.
Öland • Publicerad 15 september 2020 • Uppdaterad 19 november 2021
Ölandsbladet fortsätter presentera spökhistorier om hemsökta platser på Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.
Ölandsbladet fortsätter presentera spökhistorier om hemsökta platser på Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Arkiv

Torslunda: I en spökhistoria från socknen berättas det om en händelse i samband med att gosse försvann i trakterna kring Kalkstad. Han var borta i tre dagar men återfanns i sällskap med en gammal gubbe, liten till växten och som såg otäck ut. Personerna som hittade pojken fick slita honom ur gubbens grepp. De trodde att gubben tillhörde ”småfolket”, som ska ha bott i den närbelägna skogen.

Tornrör: Vid alvarskanten i Sandby socken ligger det mystiska gravröset som sägs vara boplats för något övernaturligt väsen. Folk som nattetid har spejat upp mot det ensliga alvaret har sett ljussken komma från det gamla röset.

Långlöt: I Långlöt har man stor respekt för den gamla kyrkogården som ligger i lunderna öster om prästgården. Bland annat berättas det om en osedvanligt lång man, alltid klädd i svar, som vandrar omkring på den gamla kyrkogården. Folk har bara sett ryggen på honom och så fort någon vågar sig närmare än 25 steg försvinner den långa mannen.

Åstad: Ett högt stenröse i byn vid Himmelsberga, är ett tillhåll för onda andar. Stenröset ska innehålla en skatt, men den vaktas av mörkrets makter. Under 1800-talet varnades det för röset drakeld.

Egby/Sandby: Vid Zakariasbacken eller Zakariashorvan, öster om Sandby vakar de osaliga andarna. På 1870-talet vände en sjöman hem från haven och i ett förvirrat tillstånd slog han ihjäl både sin far och sin mor. Sedan dess ska det ha hänt märkliga saker på platsen.

Norrby: Spöket i byn i Löts socken har somnat in, men väck honom inte vad ni än gör. Enligt sägnen var han betydligt aktivare och skrämmande för byborna förr i tiden. Det sägs att de knappt vågade lägga sig för natten. När de sov var nämligen spöket framme och drog kläderna av de sovande. De som råkade riktigt illa ut kunde till och med bli nypna och slagna av den osaliga anden. När spöket började rista och slå med husgeråden då gällde det att vara vaksam.

(ÖB)
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.