Här kan du fira valborg på Öland 2022

På lördag är det valborgsmässoafton och på flera platser på vår fantastiska ö bjuds det in till brasor, vårtal och körsång. Här listar vi valborgsfiranden på Öland.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 26 april 2022 • Uppdaterad 30 april 2022
Valborgsmässoelden i Böda hamn 2017.
Valborgsmässoelden i Böda hamn 2017.Foto: Carin von Post

Saknar du ett valborgsfirande? Hör av dig till oss via redaktion@olandsbladet.se med all relevant information så uppdaterar vi artikeln.

Byxelkrok: Samling vid Sankt Olofs kapell klockan 20 för fackeltåg ned till hamnplan, där brasan tänds runt 20.30. Rutger Simonsson håller tal, försäljning av korv och dryck.

Böda: Brasan i Böda hamn tänds klockan 18.30 och det blir korvgrillning.

Källa: Klockan 20.00 tänds elden och det blir vårtal av Håkan Fransson samt allsång vid brasan. Det är öppet hus i Källa Bygdegård mellan 18.30-21.00 med försäljning av fika, korv med bröd samt lotterier.

Sandvik: Klockan 19.30 är det samling vid badstranden för ett fackeltåg till Nabben. Klockan 20.00 tänds elden och tal hålls av kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och därefter blir det körsång med ”Chorus Mixtus”.

Köpingsvik: Klockan 20.00 tänds elden vid Klinta bodars väg och 19.45 är det fackeltåg från platsen där tältvaruhusen brukar ligga. Det utlovas försäljning av lotter, fika, korv, hamburgare och körsång med vårtal.

Borgholm: Klockan 20.45 tänds elden vid slottsruinen men dessförinnan blir det välkomsthälsning av Lions Borgholms president och vårtal av Joppe Wiberg. Det blir inspelad sång av Göteborgs akademiska kör och försäljning av korv och dryck.

Gärdslösa: Fackeltåg från skolan klockan 18.30, till Hammaråsen bakom Gärdslösa kyrka där brasan tänds klockan 19. Korvgrillning, kaffe och lottkiosk.

Ekerum: Kvällen startar i parken med sång av Ölands manskör klockan 17.30. Värmande dryck finns till försäljning och stämningsfulla eldkorgar lyser upp.

Stora Rör: Brasan tänds klockan 19.

Lerkaka: Klockan 20.00 tänds elden vid Tornlunden där Anna Winberg Sääf kommer att vårtala. Det blir också servering med varmkorv, varm must, kaffe/te med dopp.

Norra Möckleby: Klockan 19.30 tänds elden på Karlsson äng norr om kyrkan och det blir även korvförsäljning.

Gårdby: Klockan 18 blir det valborgsfirande väster om bygdegården. Det utlovas tal, kör och korvgrillning.

Algutsrum: Firandet sker klockan 19.30 traditionsenligt i Kyrkotäkten/grusgropen med vårsånger av Fredagskören och vårtal av Maria Wiell. Det blir också försäljning av fika.

Vickleby: 19.30 börjar valborgsfirandet med brasa på alvaret med vårtal och allsång.

Resmo: Samling vid rastplatsen vid 136:an klockan 19, varifrån fackeltåget till brasan avgår 19.30. Vårtal av Ölands Banks VD Anneli Nilsson. Det säljs facklor, lotter och fika.

Kastlösa: Klockan 19.00 startar firandet vid skolan med fackeltåg till brasan där det även blir tal till våren.

Mörbylånga: Valborgsfirandet börjar med ett fackeltåg klockan 20.00 från torget till hamnen. Där blir det korv, lotter, chokladhjul samt tal av Mats Dalborg. Elden tänds på en flytande flotte.

Södra Möckleby: Klockan 19.00 drar firandet igång på Alunvallen med fackeltåg och körsång. Klockan 20.00 hålls det vårtal.

Ventlinge: Samling klockan 20.00 vid hamnplanen för fackeltåg till Cemens Hamn där brasan tänd och det bjuds på körsång.

Alexander JensenSkicka e-post
Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.