Här finns lugn och ro

Det gamla pensionatet från 1924 andas lugn och ro. I rummen är det behagligt ljus och färgsättning. Från fönsterna och verandan ser man ut över de stora parkliknande grönytor som omger Pensionat Haga.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Stenninge • Publicerad 22 juni 2020 • Uppdaterad 26 juni 2020
Henrik och Karin Pettersson, far och dotter, driver sedan april 2019 Pensionat Haga.
Henrik och Karin Pettersson, far och dotter, driver sedan april 2019 Pensionat Haga.Foto: Carin Svensson

När Anna Talbot 1924 återvände till gården efter tjugo år i USA så förverkligade hon drömmen om ett pensionat.

Henrik och Karin Pettersson, far och dotter från Stenninge, köpte fastigheten i april 2019, då var den nyrenoverad bara några år tidigare. De vill med sitt pensionat erbjuda precis det som Anna Talbot en gång ville, nämligen lugn och ro i naturnära miljö.

– Vi har inga tv-apparater i rummen, det är lugnt, skönt och tyst, här kan man landa och återhämta sig, säger Karin.

Pensionat Haga har tolv rum och ett trettiotal bäddar fördelat på det röda hus som Anna Talbot byggde för ändamålet och på den gula huvudbyggnaden. I den sistnämnda har de också byggt reception och håller på att färdigställa en lägenhet för uthyrning. De fixar och donar själva och vill inte stressa utvecklingen.

– Vi vill skynda långsamt och jobba hållbart och långsiktigt, säger Henrik.

Det är andra sommaren de har verksamheten igång och de har redan märkt av återkommande gäster. Många uppskattar närheten till naturen och tycker om att vandra, cykla, titta på orkidéer eller ta en sväng till Sandvik som ligger nära.

– Vi har ju cyklar som vi hyr ut också, konstaterar Karin.

Flera av de gäster de haft har varit ute på längre vandring eller cykelsemester och tyckt att pensionatet passat bra att övernatta på längs vägen.

Den gamla ladugården en bit ifrån huvudbyggnaden är iordninggjord och omgjord till frukostlada. Där får gästerna ta del av pensionatets frukostbuffé. Och i trädgården finns grillar och utemöbler.

– Det kanske blir ett par hängmattor mellan träden också, säger Henrik och tillägger; det är ju lite grejen med det här stället, att kunna gå undan och ha det lugnt och skönt.

Det var egentligen inte planerat att Karin och Henrik skulle köpa pensionatet men när de av nyfikenhet tog en sväng förbi fastigheten så tilltalades de av stället och såg bara en massa möjligheter.

Med tiden ska det bli ett storkök i Frukostladan så att även annan mat kan erbjudas. Och kanske blir det så att de öppnar för frukost och fika även för de som inte bor på pensionatet. I planeringen ligger även att iordningställa rum i ett litet vitkalkat uthus.

Karin och Henrik tänker ha öppet även höst och vår men tror att det kanske kommer att vara stängt på pensionatet från omkring november till slutet av februari.

I Frukostladan är det inrett för frukostbuffé och frukostmatsal.
I Frukostladan är det inrett för frukostbuffé och frukostmatsal.Foto: privat bild
Rummen är ljusa och andas lugn och ro.
Rummen är ljusa och andas lugn och ro.Foto: Carin Svensson
Pensionat Haga har stora parkliknande grönytor runt byggnaderna.
Pensionat Haga har stora parkliknande grönytor runt byggnaderna.Foto: Carin Svensson
Det röda hus som Anna Talbot byggde 1924, för att ha pensionat i.
Det röda hus som Anna Talbot byggde 1924, för att ha pensionat i.Foto: Carin Svensson
Ladan har blivit Frukostladan.
Ladan har blivit Frukostladan.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.