Här är hemligheten bakom de sagolika sandslotten

Stranden i Köpingsvik har under sommarens utsmyckats med höga och fina sandslott vilket har skapat mycket positiva reaktioner. Ölandsbladet tog ett snack med konstnären.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Köpingsvik • Publicerad 21 augusti 2020
Claes Williamsson är mannen bakom signaturen Swedish sandman som har byggt sandslott på stranden i Köpingsvik under sommaren.
Claes Williamsson är mannen bakom signaturen Swedish sandman som har byggt sandslott på stranden i Köpingsvik under sommaren.Foto: Privat

Det är den 42-åriga läkaren Claes Williamsson från Kalmar men sommarölänning sedan barnsben, som är konstnären bakom sandslotten och signaturen Swedish sandman.

– Jag är en amatör och gör det bara för att det är roligt. Det har blivit en hobby, säger han.

Intresset började på allvar för sju eller åtta år sedan då han var på stranden och lekte i sanden med sina barn.

– Det var första gången som jag gjorde det sedan jag själv var barn. Det var roligt och efteråt sökte jag på nätet efter tips på hur man skulle kunna göra för att bygga högre och stadigare.

Torsdagens bygge. Det krävs mycket vatten för att kunna bygga högt och stadigt med sanden.
Torsdagens bygge. Det krävs mycket vatten för att kunna bygga högt och stadigt med sanden.Foto: Privat

Därefter började han experimentera med olika metoder och har lärt sig mycket sedan starten. I år har han gjort fem slott och det brukar ta mellan fem till sex timmar att bygga. Men torsdagens bygge i Köpingsvik tog nio timmar och resulterade i ett tre meter högt sandslott.

– Det är roligt för jag får många positiva reaktioner när jag bygger. Många är nyfikna och undrar hur jag gör och det brukar vara jättetrevligt.

Vad är hemligheten?

– Många tror att jag använder cement eller andra tillsatser men det är bara sand och jättemycket vatten. Det går inte att ha för mycket vatten. När den är jätteblöt blir den tillräckligt fast för att kunna forma och skära detaljer.

Han är gärna på stranden i Köpingsvik för där är sanden optimal.

– Det spelar roll för resultatet vilken typ av sand som används och i Köpingsvik är det otroligt bra förutsättningar för att kunna bygga höga sandslott. Sanden är lagom grov och den består av både runda och kantiga sandkorn. I Böda är sanden exempelvis för fin och det är sämre att bygga med den.

Claes Williamsson har börjat använda plywoodformar för att snabbare kunna bygga högt och stabilt.
Claes Williamsson har börjat använda plywoodformar för att snabbare kunna bygga högt och stabilt.Foto: Privat

I år har han börjat arbeta med plywoodformar vilket de som tävlar i sandskulptering också gör. Det gör att sanden blir väldigt kompakt.

– Det är lika hårt som sanden i bottnen på barnens hinkar när de leker geggamoja. Då går det snabbare att bygga på höjden.

Men han menar att det är överkurs. Det krävs inte mycket om man själv vill försöka.

– Det behövs ett par stora hinkar, en stor spade att skyffla sand med och murslevar i olika storlekar för att forma sanden och en palettkniv för att skära fram detaljer. På youtube finns många bra instruktionsvideos.

Hur länge står ett slott?

– Det kan klara sig i några dagar om det får vara i fred. Solen och vinden är den värsta fienden för det gör att sanden torkar och slutligen är det bara smulor kvar.

Vad händer för dig framöver?

– Det blir inga fler slott i sommar men jag vill fortsätta utveckla tekniken med plywood-formarna för att komma upp i höjd.

Vad är möjligt?

– Det finns de som gör slott som är sex eller sju meter höga. Men det skulle jag inte klara själv på en dag. Men sanden är så bra i Köpingsvik att det går att bygga upp till fyra meter högt.

Se hur bygget går till:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.