Annons

Här är gatorna som stängs av på Öland

När Ironman drar igång kommer trafiken och de boende längs tävlingsbanan i Kalmar och på Öland att påverkas stort då flera vägar stängs av.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Kalmar • Publicerad 17 augusti 2022
När Ironman drar igång kommer trafiken och de boende längs tävlingsbanan i Kalmar och på Öland att påverkas stort då flera vägar stängs av.
När Ironman drar igång kommer trafiken och de boende längs tävlingsbanan i Kalmar och på Öland att påverkas stort då flera vägar stängs av.Foto: Magnus Anderberg

På lördag drar årets Ironman igång i Kalmar och på Öland. I samband med tävlingen kommer många vägar att stängas av för trafik. Även under Mini Tri den 17 augusti kommer gator i centrala Kalmar att vara avstängda.

Kalmar kommun rekommenderar besökare att ta cykel eller buss in till centrum när tävlingarna pågår. För den som ändå behöver ta bilen så finns parkeringar vid Kalmar Sportcenter, Kalmarsundsparken och Lars Kaggskolan. Felparkerade fordon kommer att forslas bort och kostnaden debiteras ägaren.

Annons

På Öland är det i huvudsak Ölandsbron, Färjestaden och Mörbylånga som påverkas.

Ölandsbron är öppen under hela tävlingen men bara ett körfält i vardera riktning är öppet för biltrafik och hastigheten är begränsad till 50 kilometer i timmen.

För mer information besök Ironmans hemsida.

Det här gäller för respektive område:

Färjestaden

I Färjestaden påverkas trafiken 07.30 – 16.00. Väg 943 genom Färjestaden (Brovägen och Runsbäcksvägen) och vidare ner mot Mörbylånga är avstängd i sin helhet dock finns ett antal översläpp. Räkna med köer och långa väntetider vid översläpp. Mellan kl. 08.00 och 12.30 kommer cykeltrafiken att vara så tät att det blir svårt att passera.

Färjestaden till Mörbylånga

• Väg 943 mellan Färjestaden och Mörbylånga kommer att vara avstängd 07.30 – 16.00. Cyklisterna kommer först att cykla söderut mellan Färjestaden och Mörbylånga och från cirka kl. 09.45 kommer de att cykla från Gynge till Färjestaden.

• Alvarvägen från St Brunneby till Resmo påverkas av avstängning under tiden 09.00 – 14.30. Vägen är avstängd i sin helhet.

• Cyklisterna kommer från St Brunneby över Alvarvägen till Resmo och fortsätter på den enskilda vägen ner till Gynge. Trafiken avstängd 09.30 – 15.00

Omledningsvägar:

• Trafiken till och från Eriksöre camping korsar väg 943 kör in på den enskilda vägen till Eriksöre. Trafik till och från Haga Park, Sandbergen, Stora Frö, Lilla Frö malm och Kleva kan korsa väg 943 vid Kleva för att på väg 948 ta sig upp till Resmo och väg 136. Trafik regleras med vakt. Mellan 08.15 och 13.00 kommer cykeltrafiken att vara så tät att det blir svårt att passera över väg 943.

• Boende i Gynge kan använda den allmänna vägen 948 från Gynge i östlig riktning för att ta sig till väg 136.

• Boende i sydöstra Resmo får parkera sina bilar norr om Alvarvägen om de ska köra norrut under avstängningstiden.

• Väg 136 är öppen för trafik hela dagen men vid Resmo är det korsande tävlingstrafik. Under tiden ca 10.00 – 13.00 kommer det vara intensiv tävlingstrafik det medför risk för köer och långa väntetider vid passage av korsningen i Resmo. Trafik regleras med vakt.

Mörbylånga

Påverkan på trafiken under tiden 08.00 – 12.30. I Mörbylånga kör cyklisterna fram till Köpmangatan och svänger där in mot Mörbylånga. Därefter Trollhättevägen och svänger till vänster och sedan ner på Esplanaden. Delen mellan väg 943 och Trollhättevägen kommer att på halva vägbanan att regleras med dubbellots samt trafikvakter vilket då blir väg till Mörbylånga centrum. Under tiden 09.00 – 10.30 är det så tät cykeltrafik att det kommer att vara svårt att passera. Ut- och infart till Mörbylånga går via kyrkan och sedan upp till väg 136.

• Trollhättevägen är avstängd från Köpmangatan och söderut till korsningen med vägen mot Beteby. Esplanaden är avstängd mellan Trollhättevägen och Västerlånggatan i båda ritningarna. Via Storgatan cyklar de tävlande till Torget därefter västerut på Köpmangatan och söderut på Västerlånggatan fram till Esplanaden. Alla angränsande gator kommer att stängas av helt, även Köpmangatan sträckan från Storgatan till Västerlånggatan. Boende får parkera bilar på angränsande gator om de ska köra bil under avstängningstiden.

OMLEDNINGSVÄGAR

• Boende norr om Köpmangatan mellan väg 943 och Trollhättevägen kommer inte att kunna ta sig ut eller in med bil under avstängningstiden. Parkera söder om Köpmangatan kvällen innan om ni behöver komma ut under förmiddagen.

• Gång- och cykelvägen mellan Köksvägen och Benkroken i västlig riktning och mellan Armkroken och Tomtekroken i östlig riktning att öppnas upp för biltrafik. Från Rönningevägen kommer cykelvägen upp till Mörbylånga kyrka att öppnas upp för biltrafik.

• Trafik till och från Mörbylånga camping och Mörbylånga idrottsplats kommer att kunna köra Skansgatan tvärs över Esplanaden. Trafik regleras med vakt.

• Boende på Trålgatan och Revgatan kan ta sig ut med bil via Stagneliusgatan då bom och stenar ska vara bortplockade under tävlingstiden.

Hammarby/Degerhamn/Södra Möckleby/Pilekulla

Påverkan på trafiken under tiden 08.30 – 13.00. Vägarna för bansträckningen är avstängda i sin helhet. De tävlande cyklisterna kommer från Bjärby på kustvägen, väg 931, till Hammarby och sedan till Degerhamn. I Degerhamn cyklar de Degerhamnsvägen upp för backen från cementfabriken och korsar väg 136 med hjälp av trafikvakter. Därefter fortsätter de på Kyrkvägen, sedan Alunvägen och tar av på Torngårdsvägen till Pilekulla och Torngård.

• Boende Boende efter tävlingsbanan kommer inte att kunna ta sig ut med bil under tävlingens gång. Vid behov av att nyttja bil hänvisas boende att parkera på närliggande gata som har anslutning mot väg 136. Saknas anslutning till väg 136 ska resor planeras i god tid och se till att starta/sluta innan 08.15 eller efter 13.00 när vägen åter är öppen.

• Väg 136 kommer hela tiden att vara öppen men korsningen med Degerhamnsvägen/ Kyrkvägen regleras med trafikvakter. Under vissa tider, framförallt 09.00 – 11.00, kommer det att komma så mycket cyklister att det är risk för köer.

Risinge-Bjärby och Degerhamn

Påverkan på trafiken under tiden 08.00 – 13.00. Vägarna är avstängda i sin helhet. De tävlande cyklar från Mörbylånga via Trollhättevägen förbi Guldfågeln och sedan genom Beteby och Risinge ner till kycklingstallarna och därefter fortsätter de på den enskilda vägen till Bjärby. Därifrån cyklar de kustvägen, väg 931, söderut mot Degerhamn.

OMLEDNINGSVÄGAR

• Boende längs hela vägen och i Risinge hamn kommer inte att kunna ta sig ut under tävlingens gång med bil, förutom via den enskilda vägen vid Risinge upp till väg 136. Boende i Västerstad och Eckelsborg blir också instängda frånsett någon enskild väg.

• Eftersom sträckan är avstängd under så lång tid måste boende planera sitt resande i god tid och ni som måste åka från bostaden måste göra det före kl. 07.45.

Solberg-Torngård-Stora Brunneby

• Påverkan på trafiken under tiden 09.00 – 14.00. De tävlande cyklisterna kommer från S Möckleby på den helt avstängda Torngårdsvägen, väg 930, fram till Torngård. Boende längs hela denna sträcka i Solberga och Träby kommer inte, förutom över en enskild väg via Löt, att kunna ta sig ut under tävlingens gång med motorfordon. Eftersom sträckan är avstängd under så lång tid måste boende planera sitt resande i god tid och ni som måste åka från bostaden måste göra det före kl. 08.45.

• De tävlande cyklar sedan på väg 925 från Torngård och fram till St. Brunneby där de svänger av till Resmo. På väg 925 mellan Torngård och St. Brunneby får fordon inte föras i nordlig riktning. Den delen är avsedd för tävlande och körfältet i norrgående riktning är avskärmat för de tävlande. Avgränsningen mellan det avlysta området för tävlingscyklisterna och körbanan för trafik kommer att ske med sidomarkeringsskärmar som är tätt placerade. Fordonstrafik är tillåten i södergående riktning.

• Under tiden 09.15 – 11.30 kommer cyklisterna så tätt i Torngård att det kan bli köer och väntetider för passerande trafik. Under tiden 10.00 – 12.30 kommer cyklisterna så tätt i St. Brunneby, vid avtagsvägen mot Resmo, att det kan bli köer och väntetider för passerande trafik.

OMLEDNINGSVÄGAR

• Om ni behöver lämna området på förmiddagen bör ni göra det innan 09.15 för att undvika köer och förseningar.

• I Hulterstad kommer det att vara en langningsstation för cyklisterna.

• Trafik från söder, från Ottenby, Össby, Mellstaby m.fl. byar som ska norrut mot N Möckleby kommer att ledas om via väg 927-957 till Grönhögen-Arontorp-N Möckleby.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons