GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här är filmen om Eketorps borg: Arkeologer om det unika bygget och fynden

En ny film om Eketorps borgs historia har producerats. Arkeologerna Anders Wallander och Bengt Edgren berättar om de omfattande utgrävningarna och den unika återuppbyggnaden.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Eketorp • Publicerad 24 januari 2023 • Uppdaterad torsdag 11:01
Waxfilm och Sandby borgs vänner har producerat en ny film. Den här gången handlar det om Eketorps borg.
Waxfilm och Sandby borgs vänner har producerat en ny film. Den här gången handlar det om Eketorps borg.Foto: Peter Boström

Waxfilm och Sandby Borgs vänner har producerat en ny film om Ölands historia. Den här gången handlar det om Eketorps borg. Inledningsvis intervjuas arkeologen Anders Wallander av kollegan Ludvig Papmehl-Dufay om de omfattande utgrävningarna på 1960-talet. Därefter intervjuas arkeologen Bengt Edgren av förre borgchefen Stefan Ahlgren om utgrävningarna och borgens återuppbyggnad.

– Det är egentligen helt mot alla riktlinjer att bygga upp en borg på det här sättet. Eketorp är unikt, säger Bengt Edgren i filmen.

Representanter från Mörbylånga kommun berättar också om dagens verksamhet och vilka planer som finns för framtiden.

– Det tog lång tid att göra filmen, bland annat på grund av coronapandemin. Vi har hållit på sporadiskt under två år. Vi är väldigt glada för att vi hittade Anders Wallander och Bengt Edgren och att de ville dela med sig av sina upplevelser, säger Sebastian Jakobsson som har gjort filmen tillsammans med Staffan Arvegård.

Waxfilm har tidigare gjort flera filmer om Ölands historia, bland annat om Gråborg, Sörby borg och Sandby borg.

– Risken är uppenbar att det kommer bli fler filmer, exempelvis funderar vi på en uppföljare till Sörby borg om de kommer igång med utgrävningar där. Det blir nog inte i år men så småningom.

– Det har inte med historia eller arkeologi att göra men vi har nyligen avslutat en film om konstnären Sven-Bertil Svensson och vi håller på med en film om Lennart Sjögren.

SE FILMEN HÄR NEDAN:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.