GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här är filmen om den bortglömda borgen – Fler är på gång

Sandby borgs vänner och Waxfilm hade i veckan premiär med filmen ”Sörby borg och Skedemosse”.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sörby • Publicerad 24 juni 2021 • Uppdaterad 23 augusti 2021
Foto: Sebastian Jakobsson

Föreningen Sandby borgs vänner och Kastlösabaserade Waxfilm har tidigare gjort två filmer tillsammans, en om Gråborg och Borgs by och en om fyra gravlämningar från bondestenåldern i Resmo socken. I veckan var det premiär för deras tredje film som handlar om Sörby borg och Skedemosse.

– Tidigare har vi arrangerat utflykter och olika visningar men det kunde vi inte på grund av coronapandemin. Vi diskuterade i styrelsen om vad vi ville göra och kom då på idén om att göra filmer, säger Sebastian Jakobsson, från Sandby borgs vänner och som även driver Waxfilm som har producerat filmen.

Varför fastnade ni för Sörby borg?

– Sörby borg är intressant bland annat för att den bara för några år sedan återupptäcktes av arkeologen Jan-Henrik Fallgren efter att ha varit bortglömd sedan 1700-talet.

I filmen berättar arkeologen bland annat om hur han lyckades återupptäcka borgen som är Ölands största, resultaten från markradar-undersökningar och dess koppling till de många fynden i Skedemosse, som har varit en helig sjö och offermosse.

– Det var tänkt att Jan-Henrik Fallgren skulle haft föreläsningar vid borgen i höstas men det gick inte på grund av corona. Då tänkte vi att vi gör som vi har gjort innan och filmar honom där han får berätta om Sörby Borg och Skedemosse på plats.

Sandby borgs vänner bildades för några år sedan i samband med att utgrävningarna hotades, på grund av att vägen till fornborgen var för dålig. Det arrangerades ett möte och det bestämdes att de skulle bilda föreningen Sandby borgs vänner och pengar började samlas in för att laga vägen. Sedan dess har de gjort olika insatser genom åren.

– Trots namnet så värnar vi om hela Ölands kulturarv och historiska arv.

Sandby borgs vänner har ambitionen att göra fler filmer men det är inte klart vad nästa projekt ska handla om. Däremot jobbar Waxfilm i nuläget med en film om Ölandssnipan och en film om poeten och konstnären Lennart Sjögren.

– Mycket har legat på is nu under coronapandemin men vi hoppas kunna fortsätta arbetet snart.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.