Annons

Hämtmat eller ej – fråga för socialnämnden

Från den 1 januari får hemtjänstpersonalen i Mörbylånga kommun inte längre hämta mat på restauranger för att ta med sig till de äldre som vill ha det så.
– Jag skulle vilja veta var det beslutet togs och av vem, säger Eva Folkesdotter Paradis (M) som är vice ordförande i socialnämnden.
Mörbylånga kommun • Publicerad 11 januari 2019
Ska hemtjänstpersonal få ta med sig mat från en restaurang till äldre som har måltidshjälp? Det är frågan som väcker heta känslor och många har synpunkter.Foto: Mattias Mattisson

Debatten har den sista veckan gått varm sedan hemtjänstpersonalen protesterade mot att de inte längre får hämta mat till de äldre, bland annat från Arontorps kroppkakor och Hotel Skansen. Socialchef Ann-Katrin Ståhl lutar sig mot ett politiskt beslut som togs 2009 som ett argument för att sätta stopp för hämtmat till de äldre och skriver i ett mail till tidningen: ”Fakta är att det finns ett politiskt beslut från 2009 om tillredning av mat och det är vad vi har att följa tills ett ev annat beslut fattas av våra politiker.”

Eva Folkesdotter Paradis (M) satt i socialnämnden även för tio år sedan.

Eva Folkesdotter Paradis (M) är vice ordförande i socialnämnden. ”Jag är förvånad över att den förändring som genomfördes vid nyår inte diskuterades politiskt”.Foto: unknown, Maria Wiell
Annons

– Socialnämnden tog ett beslut som handlade om matdistribution 2009, det stämmer. Men det handlade om en helt annan sak. Det var i ett läge när vi behövde spara och genom att ta bort matdistributionen av folieförpackad mat från våra egna kök med egen bil och chaufför ett par gånger i veckan skulle vi spara omkring 420 000 kronor, säger Eva Folkesdotter Paradis (M).

– Istället införde vi som första kommun i landet att personalen skulle laga mat i hemmet. Det skulle bli bättre mat och trevligare för våra brukare, och så blev det också.

Hon betonar att det fungerar bra på de allra flesta håll och med lite planering under dagen räcker också tiden till.

– Men de som av olika anledningar vill ha mat från en restaurang istället skall naturligtvis kunna få det. Det borde vara en självklarhet som jag ser det och det finns, vad jag vet, ingen i hemtjänsten som har klagat på att de hämtar mat till de äldre som vill ha det så, säger Eva.

Även Elisabeth Cima-Kvarneke (V) satt i socialnämnden 2009. Hon reagerar på argumentet att den genomförda förändringen skall bero på kommunallag och likställighetsprincip.

Elisabeth Cima Kvarneke (V) menar att beslutet i socialnämnden 2009 handlade om något helt annat än att hämta mat på en restaurang och ta med till äldre i hemtjänsten.Foto: unknown, Maria Wiell

– Kommunen distribuerade på den tiden kalla matlådor, som tillagats vid kommunens kök, för uppvärmning hemma hos hemtjänsttagaren. Dessa skulle då distribueras ut till mottagarna några dagar i veckan.

– Det handlade inte om någon likställighetsprincip utan om ett besparingskrav. Beslutet vi tog, då för längesedan, handlade ju om att avsluta att köra ut kommunens egna tillagade kalla matlådor och göra något bättre för de behövande.

Eva Folkesdotter Paradis ser fram mot att socialnämnden får diskutera frågan, ”där kommer jag att vara tydlig med att hämtmaten skall kunna fortsätta till dem som önskar det och där det är möjligt”.

– När medborgarförslaget från hemtjänsten någon gång i vår kommer till fullmäktige för beslut kommer vi från oppositionen att ställa oss bakom medborgarförslaget. Om det inte har kommit fram någon ny information som orsak till att det skall avslås.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons