GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Guldkuppen i Borgholm – grovt kriminella planerade stölden: ”Andra utförde”

Sex personer misstänks för inblandning i kuppen mot Svenssons Ur i Borgholm.
Tre av dem är redan häktade medan en fjärde person nu begärs häktad i sin utevaro.
– Merparten av stöldgodset är fortfarande borta, kommenterar kammaråklagare Johan Henningsson.
Borgholm • Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 21 april 2021
Kuppen mot Svenssons Ur.
Kuppen mot Svenssons Ur.
Foto: Maria Brynielsson

Det var natten den 22 februari en stulen personbil rammade entrén till Svenssons Ur efter Storgatan i Borgholm. Gärningsmännen tog sig sedan in i butiken för att snabbt komma över föremål för betydande belopp.

– Totalt handlar det om ett antal 100 000 kronor, mer än tillräckligt för att nå rubriceringen grov stöld. Och merparten av stöldgodset är fortfarande borta, säger kammaråklagare Johan Henningsson till Ölandsbladet.

Två män – en 20-åring och 22-åring – greps av polisen samma natt, de satt då i en taxi på väg hem till Kalmar. Männen häktades några dagar efteråt, misstänkta för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

För drygt en månad sedan häktades en tredje person misstänkt för grovt häleri i samband med den grova stölden i Borgholm, en 26-åring som även misstänks för insiderkuppen mot Ica i Berga förra året.

Och listan över misstänkta stannar inte där. I dag (tisdag) begärdes en 31-åring från Kalmar häktad i sin utevaro, misstänkt för grov stöld samt två fall av grovt häleri, båda av äldre datum.

– Han misstänks för delaktighet i den grova stölden och anledningen till att jag begär honom häktad i sin utevaro är att jag vill få till ett utelämnade, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Polisen har uppgifter om var denne utländske medborgare befinner sig , men Johan Henningsson vill inte släppa några fler detaljer än så.

Fyra misstänkta, finns det fler?

– Ja, vi har två till som vi misstänker för häleri och de befinner sig på fri fot, svarar Johan Henningsson och ger sin bild av männen bakom kuppen.

– Det är för oss rätt kända personer som planerade, medan andra lite mindre erfarna genomförde brottet.

Polisutredningen beskrivs som bitvis klar.

– Förhör och så är gjorda, men det tar väldig tid på NFC (Nationellt forensiskt centrum) och det är svar därifrån vi väntar på i första hand.

”Han misstänks för delaktighet i den grova stölden och anledningen till att jag begär honom häktad i sin utevaro är att jag vill få till ett utelämnade.”
Johan Henningsson, kammaråklagare
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer