Annons

Guldfågelns vd: ”Tio kycklingar är tio för många”

Guldfågeln AB har varit ett hett samtalsämne de senaste veckorna. Tidningen har pratat med företagets VD Peter Andersson för att höra hur han ser på det som hänt.
Mörbylånga • Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 18 april 2019
Vid fyra olika tillfällen har det noterats att kycklingar har varit dåligt avblodade innan de har kommit till nästa steg i slaktprocessen där kroppen förs ner i hett vatten för skållning.
Vid fyra olika tillfällen har det noterats att kycklingar har varit dåligt avblodade innan de har kommit till nästa steg i slaktprocessen där kroppen förs ner i hett vatten för skållning.Foto: Natalia Johansson

Vid fyra olika tillfällen har det noterats att kycklingar har varit dåligt avblodade innan de har kommit till nästa steg i slaktprocessen där kroppen förs ner i hett vatten för skållning.

– Det får absolut inte ske hos oss, det handlar om tio kycklingar och det är tio kycklingar för många, säger Peter Andersson, vd på Guldfågeln AB.

Annons

Hur har detta påverkat företaget?

– Detta går ju ett år tillbaka i tiden. Det rör sig om en tidsperiod från mitten av april fram till början på juni.

Han berättar att efter incidenten uppdagades så har de vidtagit åtgärder.

– I anslutning till upptäckten installerades en ny avblodningsmaskin. Samtidigt förbättrade vi de manuella kontrollstationerna, det är en bättre belysning vilket gör det lättare för medarbetare att snabbt se om någon kyckling skulle vara dåligt avblodad. Vi har haft utbildning av medarbetarna, utbildning har vi kontinuerligt, men extra nu efter det som hände.

Har fler kycklingar drabbats sedan den nya maskinen togs i bruk?

– I mitten av augusti var det en kyckling som var dåligt avblodad. Sedan har det inte varit fler, säger Peter Andersson och vill poängtera att de tio kycklingar som har passerat avblodningsmaskinen har varit medvetslösa efter bedövning när de har kommit till nästa steg som är en hetvattenprocess (55 grader).

– Men det här är inget försvar. Det får ändå inte ske.

Påverkar det försäljningssiffrorna?

– Det är för tidigt att säga ännu. Men det hoppas vi ju verkligen inte det ska göra. Vi hoppas att konsumenterna har ett fortsatt förtroende för oss.

Vad får ni för reaktioner?

Annons

– Det är många reaktioner på Facebook. Igår (läs: tisdag) var det drygt 500 kommentarer och det är många som är upprörda. Det finns de som säger att de aldrig kommer äta kyckling och de som säger att de inte litar på oss, sedan finns de som tycker att vi gör ett bra jobb. Så det är väldigt blandat. Men det är många som är arga. Jag förstår att folk är upprörda.

Hot?

– Nej, det har vi inte sett.

För de som har tappat förtroendet, hur ska ni bygga upp det?

– Vi har funnits här sedan 1975 och vill fortsätta att verka på Öland. Vi är ett svenskt familjeägt företag om står för 40 procent av den svenska marknaden vad gäller kyckling.

– Jag vill vara noga med att tala om att vi, varje dag, hela tiden övervakas av en oberoende veterinär på plats. Det tycker vi är mycket bra och är positiva till. Så är det ju överallt inom slakt, för att det inte ska fuskas.

Vad tror du om länsstyrelsens åtalsanmälan?

– Vi har inte hört om de har skrivit något ännu, men vi har inga synpunkter om det.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons