GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Guidning vid Byrums raukar

Från parkeringsplatsen söder om Byrums raukar går promenaden längs den omkrig 650 meter långa sträckan med stenformationer vid Ölands västra kust. Under tiden berättar Ann-Charlotte Garhammar om Ölands geologi, raukarnas historia, stenar på stranden och fossiler.
Ann-Charlotte Garhammar, Ölandsguide, visar och berättar historien om Byrums raukar, den öländska geologin och stenar på stranden.
Ann-Charlotte Garhammar, Ölandsguide, visar och berättar historien om Byrums raukar, den öländska geologin och stenar på stranden.
Foto: Privat

– Och så lyfter vi även blicken mot Blå Jungfrun, säger Ann-Charlotte Garhammar som är den som guidar längs raukarna.

Hon är Ölandsguide och håller i olika guidningar över hela Öland. Geologi är ett av de ämnen hon tycker om och åhörarna brukar vara intresserade och i alla åldrar.

”Med blicken fäst vid Blå Jungfrun berättas det om de miljoner och tusentals år som format landskapet och slipat sten vi går på.” kan man läsa på Öland Spirars hemsida där information om spirar-helgens utbud finns.

– Alla tycker om att känna på stenar och många älskar att ha en liten rund sten i fickan, säger Ann-Charlotte som tycker att de här guidningarna längs raukarna brukar bli lättsamma och trevliga.

Längs cirka 650 meter tornar hela 120 raukar upp sig i kustbandet. Den största är fyra meter hög.

– Vi pratar också om fossiler, det tycker nästan alla är roligt och här kan man ofta lätt hitta en bara man tittar ner men jag har med mig några också. Hela den här guidningen blir som ett utbyte av idéer, frågor, kunskap och intresse, säger Ann-Charlotte.

För att följa myndigheternas restriktioner i de tider som råder så är det små grupper som gäller och Ann-Charlotte vill att deltagare ska föranmäla sig via sms.

– Vi begränsar deltagarna till det antal som är satt i restriktionerna, säger hon.

"Alla tycker om att känna på stenar och många älskar att ha en liten rund sten i fickan."

Läs mer