GUIDE: Sortera dina hushållssopor rätt i jul

Det finns mycket värdefullt i ditt avfall som kan ges ett nytt liv efter nyår. Här är en liten lathund för juliga dagar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 14 december 2022
Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.
Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.Foto: Privat
Fakta

Några tips för en mer hållbar jul:

Köp inte skräp. Köp kvalitet som varar. Ge gärna något som inte skapar avfall, som upplevelser eller en tjänst - vem vill till exempel inte få hjälp att putsa fönstren?

Minimera mängden elektroniska produkter, de tär hårt på jordens resurser och ofta köper vi nytt långt innan det behövs. Låna verktyg och reparera mobilen.

Var kreativ när du slår in paket. Papper från dags- eller veckotidningar kan bli urtjusiga och roliga paket utan att vi använder onödigt mycket resurser.

Beräkna mängden mat, så att det inte blir så mycket över. Sätt fram lite i taget för att minimera matsvinnet.

Källa: Sopor.nu

Fakta

Sortera så här:

Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar.

Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.

Trasig lampor till julbelysningen, adventsljusstaken eller luciakronan lämnas till kommunens återvinningscentral eller till butiker som har insamling.

Värmeljus lämnas som metallskrot till kommunens återvinningscentral - kom ihåg att lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig.

Källa: Sopor.nu

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.