Annons

Glädjebeskedet - nu kan turistmålet bygga storhotell: ”Oerhört roligt”

Nu är det definitivt klart, det sista juridiska hindret är undanröjt - Ekerum Golf & Resort får bygga kongresshotell.
– Det är en tyngd som faller från axlarna, ett oerhört roligt besked, beskriver vd Magnus Lagerlöf.
Ekerum • Publicerad 27 augusti 2019
Här får Ekerum Golf & Resort bygga hotell, enligt de första skisserna 200 rum stort. Efter ett beslut av mark- och miljööverdomstolen i veckan finns inga juridiska hinder längre kvar.
Här får Ekerum Golf & Resort bygga hotell, enligt de första skisserna 200 rum stort. Efter ett beslut av mark- och miljööverdomstolen i veckan finns inga juridiska hinder längre kvar.

Länets största hotell med cirka 200 rum och kongressmöjlighet för 400 personer samt plats för ett Ölands-museum tar nu ett stort, och av många välkomnat, steg mot verklighet. Under måndagen föll det sista juridiska hindret.

– Jag fick beskedet i går kväll (måndag), det blev inte champagne, men en mental ”Skål!”

Annons

– Det har varit ganska många vändor under åren så det är ju en tyngd som faller från axlarna, säger Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum Golf & Resort, som samma kväll var i kontakt med Ekerums ägare, familjerna Eklöf och Paulsson.

– Via mejl tackade jag dem för deras stora tålamod. Det här ju något vi aktivt hållit på med sedan 2011 och de tyckte också att det var ett oerhört skönt besked.

De rättsliga turerna runt hotellplanerna har varit långdragna där den första detaljplanen stoppades 2017 av mark- och miljööverdomstolen, detta då grannen till det tänkta hotellbygget fick rätt i sina klagomål mot detsamma.

Den därefter omarbetade detaljplanen, där maxhöjden på hotellet sänktes från sexton meter till tolv och där byggnaden flyttades längre bort från den missnöjda grannen, fick innan sommaren ja från mark- och miljödomstolen, vilket överklagades i juni av samme granne, hon ansåg den nya maxhöjden som ”absurd” och störningen som ”betydande”.

Dennes överklagande, numera postumt, stoppades i veckan av mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

”Mark- och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd”, sägs det i rättens beslut och därmed vinner detaljplanen laga kraft - hotellet får byggas.

– Idag sätts det igång en helt ny karta för Ekerum, idag kan vi blicka in i framtiden och göra en vettig femårs-plan för bolaget, säger Magnus Lagerlöf och betonar vikten av att skynda långsamt, att göra rätt.

– Det är en radda av saker som ska sättas på plats, nu gäller det verkligen att tänka till. Vi får en oerhörd möjlighet som måste förvaltas på bästa sätt, det får inte gå fel. Att det blir bra är av vikt för hela länet, då kan fler aktörer följa vårt exempel.

Idag vågar han inte sätta någon tidpunkt för klart och färdigt, för att samtidigt vara övertygad om att hotellet blir av.

Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum Golf & Resort - nöjd efter klartecknet från mark- och miljööverdomstolen.
Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum Golf & Resort - nöjd efter klartecknet från mark- och miljööverdomstolen.

– Den resan känns jättespännande. Att koppla ihop gårdagens Ekerum med dagens och morgondagens Ekerum, byggnader från tre sekler, är något jag brinner för, säger Magnus Lagerlöf.

Annons

Hur stor investering pratar vi om?

– Ett antal hundratals miljoner så det finns ju en finansieringsfråga i det också. Skulle vi då få klart med ett museum som hyresgäst skyndar det på processen.

En tidig skiss på det kommande hotellet på Ekerum.
En tidig skiss på det kommande hotellet på Ekerum.

Kommunledningen är också påtagligt nöjd med det rättsliga utfallet.

– Vi är riktigt nöjda med att denna andra detaljplan höll hela vägen ut, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och tillägger:

– Ett glädjande besked, hotellet betyder mycket för både Ekerum och Borgholms kommun. Det skapar tillväxt, arbetstillfällen och utvecklar besöksnäringen på flera sätt.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons