Annons

Glädjebeskedet: Elpriset sänks kraftigt - lägsta på två månader

Lägsta elpriset på två månader. Under onsdagen väntas elpriset sjunka kraftigt från 175 öre till 32 öre kilowattimmen. Och det ser ut att hålla i sig veckan ut.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 4 oktober 2022 • Uppdaterad 5 oktober 2022
Några blåsiga dagar framöver påverkar elpriset i positiv riktning. Under onsdagen tros priset bli det lägsta på två månader.
Några blåsiga dagar framöver påverkar elpriset i positiv riktning. Under onsdagen tros priset bli det lägsta på två månader.Foto: Peter Boström

De höga elpriserna har påverkar hela samhället en tid, men från och med onsdag ser priserna ut att bli mer hanterbara, i alla fall ett tag.

På onsdagen kommer elen att kosta 32 öre per kilowattimme i alla fyra svenska elprisområden, enligt prissättningen på elprisbörsen Nord Pool.

Annons

Orsaken är rejält blåsigt väder i framför allt södra Sverige och Danmark som är på ingång, enligt TT. Det brukar betyda elprisfall, det gör det nu också. Även fortsatt lägre gaspris på kontinenten bidrar möjligen något.

32 öre är det lägsta elpriset i elområde 4, där Öland ingår, på två månader. 6 augusti var priset 5,5 öre per kilowattimme.

Även resten av veckan pekar väderprognoserna på fortsatt blåsigt väder. Det bör betyda låga elpriser även flera dagar framåt. När de svenska vindkraftverken går för fullt, ihop med framför allt de danska och tyska, ger det rejäl effekt på elproduktionen. Bara i Sverige ger vindkraften el väl i nivå med kärnkraften när det blåser för fullt, nu med Ringhals 4 ur produktion till och med mer än atomkraften. Detta enligt TT.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift. 32 öre per kilowattimme på elbörsen motsvarar ungefär 1,46 kronor/kWh när elen når hushållsräkningen.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons