GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glädjande många ängshöksungar

Ängshök har haft ett bra häckningsår på Öland som lett till 63 flygfärdiga ungar, vilket P4 Kalmar var först med att berätta. En anledning är att det har varit gott om mat under säsongen.
Öland • Publicerad 10 augusti 2021 • Uppdaterad 11 augusti 2021
Ängshök har haft ett bra häckningsår på Öland.
Ängshök har haft ett bra häckningsår på Öland.Foto: Staffan Rodebrand

Ett annat skäl är att de tre senaste åren har varit goda med allt fler ungar som kommit på vingarna. Från runt 14-15 årligen ökade det plötsligt 2018 och 2019 till runt 30. I fjol togs ett nytt skutt uppåt till 47.

- Det har gjort att vi har fått allt fler unga hannar som flugit runt på ön och som har kunnat inleda häckning. En annan positiv sak var att vi i år tidigt fann många par som vi kunde skydda genom att sätta nät runt boplatsen, säger Gösta Friberg i ett pressmeddelande från BirdLife.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.