1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

” Genuint öländska upplevelser i Föra”

Under Ölands Skördefest sjuder hela ön av liv. Det gäller även i socknen Föra på norra Öland där det händer en hel del.

Annica Hedman tipsar om aktiviteter i Föra under Skördefesten:

– Längst norrut i socknen kan besökarna hälsa på en afrikansk struts och kanske även se ett nylagt ägg. Marsjö strutsfarm är en unik plats, här serveras klassiska rätter av strutskött och ostkaka av strutsägg.

Vid Föra vägskäl håller Ölands Gokartcenter skördeöppet för motorintresserade och inte långt därifrån, i Vässbylund, har Ölandsro bullat upp med hantverk, ljusspår, kladdkakebuffé och kolbullar. Butiken med presenter och handstöpta ljus är öppen och under lördagskvällen spelar lokala Förföra i samband med pubkvällen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– I bygdens hjärta, vid Föragården nära kyrkan, arrangeras Föra marknad fredag och lördag med lokalt hantverk, potatis, djur, konst, kaffe med dopp, lokal mat och annat.

Föra marknad anordnas för tionde gången.
Foto: Privat

Annica Hedman berättar att det nu är tionde gången den genuina marknaden anordnas, den första var 2009 när Föra arrangerade invigningen av hela Skördefesten.

– Om man från marknaden följer stigen mot kyrkan så kommer man strax till Föra Trädgård som är öppen för besök på fredagen och lördagen. Här finns kaffe med dopp och pumpasoppa att njuta av på serveringen utanför stenhuset och för leklystna familjer finns trädgårdsspel som kubb och krocket.

När skumtimmen övergår i kväll anordnar ”Husmor” tre vandringar i trädgården och byn. Ryktet säger att hon ska vara synsk och ha en förmåga att framkalla väsen och andar från förr så att de blir synliga för alla.

– Ju senare på kvällen, desto ruskigare upplevelse. ”Magistern” visar även kyrktornet under kvällen. För lugnare nattliga upplevelser finns en ljud- och ljusinstallation i aspelunden, säger Annica Hedman.

I stallshoppen vid Föra Fårfarm i Torp säljs lammskinn och mycket mer.
Foto: Föra Fårfarm

I byn Torp, söder om Föra by, finns Föra Fårfarm och i stallshoppen där går det att fynda lammskinn, stickat och virkat av egen ull, tvålar, syltat och saftat. Övriga ställen att besöka i Föra är Edins Lustgård, där det finns möjlighet att handla pumpor, eternellbuketter, torkade tomater, inläggningar, saft, sylt, marmelad med mera från egen odling och Ingermors Hemslöjd med sin personligt designade hemslöjd i halm, stickat och vävt.

– Jag tycker framförallt att man ska åka till Föra för att träffa alla oss och njuta av genuint öländska upplevelser, avslutar Annica Hedman.

Läs mer

Öland

Kalmar: Kronprinsessparet besökte länssjukhuset

Länssjukhuset i Kalmar fick på fredagen besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kultur

Musik: Artisterna på Carlas café

Nu har Carlas café i Näsby på sydöstra Öland gjort klart sitt musikprogram för sommaren.

Öland

Bäst på Facebook: Mörbylånga kommun i Sverigetopp

Mörbylånga kommun är bäst av alla kommuner i Sverige på den sociala plattformen Facebook.

Öland

Orosanmälan avslöjade narkotikabrott

Polisen avslöjade på söndagskvällen ett narkotikabrott i Färjestaden.

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.