Annons

Gamla bilder från öländsk badplats kan rädda husbilsparkering

Campingbilderna från badgästen på 60-talet och kommunens gräv i arkivet ska fixa tillbaka föreningens verksamhet vid populära stranden.
– Det här ska räcka för dispens, säger Bertil Johansson, ordförande i Norra Möckleby byggnadsförening.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Bläsinge • Publicerad 14 september 2023
Vänster: ”Området i bakgrunden är det dispensen gäller. På området står husvagnar uppställda. Bildens plats kan verifieras genom att byggnaden till höger i bild och muren går att identifiera än i dag”. Höger: ”Vy över Östersjön från stranden och tält”
Vänster: ”Området i bakgrunden är det dispensen gäller. På området står husvagnar uppställda. Bildens plats kan verifieras genom att byggnaden till höger i bild och muren går att identifiera än i dag”. Höger: ”Vy över Östersjön från stranden och tält”Foto: Privat, Sven Erik Johansson

Husbilsparkeringarna i Bläsinge förbjöds inför sommaren och Ölandsbladet har tidigare skrivit att hamnföreningens platser inte kan få dispens. Men nu har det tagits fram ny info kring de 20-tal platser som ligger vid parkeringen ner mot stranden – där finns det nu gott hopp.

– Det har varit parkering och campingliknande verksamhet sedan 60-talet. Det har drivits både av kommun och bybor och föreningar i samråd, konstaterar Norra Möckleby byggnadsförening i sin motivering till strandskydds-dispens.

Annons

Precis som i fallet med campingen i Bjärby för två år sedan måste platsen ha ”tagits i anspråk” innan 1975 för dispens, före strandskyddslagen ändrades. Efter en efterlysning på Facebook och hos kommunens arkiv har föreningen nu fått napp.

– Kommunen hade själv camping där innan dess och bara dokumenten om det borde räcka, säger Bertil Johansson, ordförande i Norra Möckleby byggnadsförening.

Området i bakgrunden är det dispensen gäller. På området står husvagnar uppställda. Bildens plats kan verifieras genom att byggnaden till höger i bild och muren går att identifiera än i dag.
Området i bakgrunden är det dispensen gäller. På området står husvagnar uppställda. Bildens plats kan verifieras genom att byggnaden till höger i bild och muren går att identifiera än i dag.Foto: Sven Erik Johansson

I kommunens arkiv finns anteckningar om hur toaletterna skulle skötas 1972, om skyltar till badplatsen samt beslut från fritidsnämnden i Torslunda kommun om att göra nya bryggor vid badplatsen 1973.

– Dessutom har vi fått in bilder från en privatperson som visar verksamhet där i slutet på 60-talet.

Vy över badplats och hamn visar aktiviteten kring badplatsen redan under 60-talet.
Vy över badplats och hamn visar aktiviteten kring badplatsen redan under 60-talet.Foto: Sven Erik Johansson

Det är Sven Erik Johansson som skickat in bilder från campinglivet med husvagnar uppställda på området.

”Strandskyddsdispens kan ges på grund av att platsen redan är ianspråktagen och att det har skett under en lång tid. Därav gammal hävd”, skriver föreningen i ansökan om strandskydd.

Området kommer nyttjas 1 april-15 oktober, som brukligt, om man får dispens.

– Det är vår förhoppning att vi ska kunna ha husbilsparkering där igen, det tror jag alla vill.

Vy över Östersjön från stranden och tält.
Vy över Östersjön från stranden och tält.
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons