Annons

Fullmäktige sa ja till Elgehed

MP-politikern Ulf Elgeheds fastställda bostadsort är Borgholm. Det har såväl Skatteverket som Förvaltningsrätten beslutat. Men han kommer att fortsätta som politiker i Mörbylånga.
Mörbylånga • Publicerad 28 maj 2019
Ulf Elgehed, MP, bor i Borgholm men sitter kvar som politiker i Mörbylånga.
Ulf Elgehed, MP, bor i Borgholm men sitter kvar som politiker i Mörbylånga.Foto: Maria Wiell

På måndagen sa fullmäktige i Mörbylånga ja till att låta Ulf Elgehed (MP) fortsätta som ersättare i såväl kommunstyrelsen som i Ölands Kommunalförbund. Han kan inte sitta kvar i fullmäktige, dit han valdes in på Miljöpartiets enda plats vid det senaste valet. Men det finns inget som strider mot att en tidigare ledamot kan ansöka att få sitta kvar i nämnder eller styrelser.

– Ulf har ansökt och det är möjligt, säger Kjell Magnusson som är kommunfullmäktiges ordförande och även den som hade föreslagit att Ulf Elgehed skulle få vara kvar som politiker i Mörbylånga.

Annons

Curt Ekvall (SD) yrkade avslag med motiveringen att det handlar om demokrati, vem skall kunna vara med och styra en kommun politiskt. ”Det borde rimligen vara de som bor i kommunen”.

Även Anders Wassbäck (V) yrkade avslag på förslaget att Elgehed skulle få vara kvar i kommunstyrelsen.

– Det stämmer att det är fullt möjligt, men jag menar att Ulf Elgehed tillskansade sig fullmäktigeplatsen på ett otillbörligt sätt. Han var ju inte bosatt i kommunen när han blev invald, även om han formellt sett var mantalsskriven här.

Efter omröstning och votering med siffrorna 30-11 stod det klart att fullmäktigeförsamlingens majoritet ville att Elgehed skall sitta kvar som ersättare i kommunstyrelsen och i Ölands kommunalförbund.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons