Frustration: Viktiga brostatistiken borta – ”Känns inte så professionellt”
När Telia släppte sin resande-analys i somras blev den rejält utskälld. Eftersom den hävdade att det var färre på Öland i juli än motsvarande tid före pandemin. Trots att näringsidkarna rapporterade om försäljningsrekord.
Två av verktygen som Ölandskommunerna traditionellt lutar sig mot för att få en bild av antalet besökare är SCB:s statistik över antalet kommersiella gästnätter och hur mycket trafik det har varit på Ölandsbron.
Men den statistiken finns inte längre tillgänglig, vilket Barometern var först med att skriva om. Sensorn i vägbanan som har registrerat samtliga fordon bedöms nu för gammal och går inte att använda. Trafiken över Ölandsbron kommer istället att mätas vart fjärde år.
– Vi mäter regelbundet på vägar hela tiden med olika intervall. E22 mäter vi vart fjärde år och mindre vägar med tolv år emellan. På Ölandsbron har det varit en specialmätning men det är uppgifter som vi inte är i behov av, säger Malin Aronius i Barometern.
Det var krångligt för Ölands turismorganisation att få brostatistiken redan förra året, då Trafikverket bestämt sig för att bara mäta vartannat år. Det löste sig till slut genom att Ölands kommunalförbund betalade för att få siffrorna från statistikbolaget Trafikia.
– Dels är det irriterande att inte ha tillgång till den och sedan lovade Trafikverket mig 2019 att vi skulle få den vartannat år. Sedan får vi veta det här mitt i sommaren och då är det inte lätt att parera det. Det känns inte så professionellt, vi hade önskat bättre kommunikation, säger turistchefen Johan Göransson.
Ölands Turismorganisation kikar nu på att kunna göra egna mätningar på Ölandsbron.
– Jag har kikat på offerter men det handlar om sexsiffriga belopp så det är lite väl mycket för att vi ska kunna klara det själva.
– Men jag kan tycka att statistiken borde vara intressant för andra myndigheter och även Kalmar kommun, Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. Exempelvis borde det vara intressant att veta hur många som befinner sig på Öland om det skulle ske någon katastrof.
Hur gör analyserar ni sommaren utan brostatistiken?
– Vi analyserar boendena här på Öland och tidigast i november får vi SCB:s statistik för kommersiella gästnätter som är väldigt tillförlitlig. Vi ska också få Telias statistik analyserad men det är svårt att jämföra ett pandemiår med ett vanligt år eftersom beteendet kan vara annorlunda.
– Därför hade det varit intressant att ha brostatistiken som ett komplement. Vi har hört om rekord och alla inom näringen har varit väldigt nöjda med sommaren och även besökare.