Annons

Fritidshusägarna i Borgholm vinnare

Statistik som Fastighetsbyrån tagit fram visar att priserna på fritidshus i Sverige har ökat med 17 procent på fem år sett i riket . I Kalmar län har priserna ökat med 19 procent de senaste fem åren. Gladast kan fritidshusägarna i Borgholm vara, där har priserna ökat med 43 procent.
Borgholm • Publicerad 21 mars 2019
Priserna på fritidshus har ökat med 43 procent i Borgholms kommun de senaste fem åren.
Priserna på fritidshus har ökat med 43 procent i Borgholms kommun de senaste fem åren.Foto: Pressbild

För att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet har Fastighetsbyrån bett Svensk Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus från mars 2018 till februari 2019 med samma period 2013/2014. Snittökningen för riket ligger på 17 procent där medelpriset för ett fritidshus nu landar på 1,67 miljoner kronor.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Annons

Priserna på fritidshus i Kalmar län har ökat med 19 procent vilket är två procentenheter mer än genomsnittet i landet. Genomsnittspriset för fritidshus i länet är idag 1 395 309 kronor. Det är dock stor skillnad i prisutveckling mellan kommunerna. I Borgholm har priserna ökat med 43 procent medan priserna i Kalmar har sjunkit med 37 procent.

– Borgholm har under lång tid varit en av Sveriges mest populära semesterorter men priserna har inte legat på samma nivåer som i exempelvis Visby eller städerna på västkusten. Nu ser vi hur priserna stiger och en anledning är att många äldre objekt renoverats och håller hög standard. När dessa sedan säljs blir ökningen ofta stor. Ett ytterligare tecken på kommunens popularitet är att det byggs väldigt mycket nytt, säger Andreas Boström, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Borgholm.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons