Annons

Frankenstein flyttade från storstaden – satsar på choklad

Från fastighetens norra gårdshus sprider sig dofterna av varm choklad, inte som drycken, utan som de där ljumma dofterna av nersmält, mörk choklad. Hos Fröken Frankenstein tempereras chokladen i en stor rostfri behållare där den sedan cirkulerar runt och väntar på att hällas i små formar, det första steget vid tillverkningen av en pralin.
Gårdby • Publicerad 6 februari 2019
– Just nu klurar jag på något som verkligen kännetecknar Öland, säger Ebba som ständigt försöker finna nya smaker till pralinernas olika ganascher.
– Just nu klurar jag på något som verkligen kännetecknar Öland, säger Ebba som ständigt försöker finna nya smaker till pralinernas olika ganascher.Foto: Natalia Johansson

Efter tjugo år i huvudstaden valde Ebba Frankenstein att bryta sin tillvaro. Hon lämnade serviceyrket bakom sig och sökte till utbildningen Pastry and Chocolate Art på Culinary Arts Academy, en ettårig utbildning i Schweiz.

”– Jag har alltid varit lite av en chocoholic, skrattar Ebba.”

Ett halvår av studietiden förlades på skolan, de resterande sex månaderna tillbringade hon på Chocolate Tree, en mindre fabrik i Skottland med inriktning på exklusiv chokladtillverkning.

Annons

– När jag sedan kom tillbaka till Sverige hamnade jag på mitt gamla jobb, vilket inte var riktigt meningen.

Efter ett besök hos sina föräldrar i Gårdby uppmärksammade hon huset i närheten som då stod till salu.

– Det kändes som att det måste varit en mening med det, det hela kändes rätt. Ska jag starta eget så är det nu och jag behövde dessutom ett extrahus.

En chokladtårta med kola, ingefära och citron, toppad med marsipanros och gröna blad av choklad.
En chokladtårta med kola, ingefära och citron, toppad med marsipanros och gröna blad av choklad.Foto: Natalia Johansson

I mars förra året lämnade hon Stockholm mot en lugnare atmosfär i Gårdby.

– Det är en väldigt stor omställning att flytta från Stockholm, men jag tänkte att någon gång måste jag satsa, och nu var det dags. Att det blev Gårdby beror på att mina föräldrar bor här sedan många år tillbaka.

Det renoverade gårdshuset rymmer både ett rum där tillverkningen sker, samt ett rum med försäljning av bland annat chokladbräck och praliner. Ebba försöker alltid komma på nya smaker till pralinernas olika ganascher.

– Just nu klurar jag på något som verkligen kännetecknar Öland.

När kunderna köper med sig en ask praliner från Fröken Frankenstein får de dem dels i en handvikt ask men även i en alldeles särskild kasse, återvunnen av Ölandsbladets tidningar. Det är hennes mamma som kläckte idén och måtten är anpassade för att rymma två pralinaskar i bredd.

– Ja och självklart ska det vara Ölandsbladet, ler Ebba och håller fram den lilla bärkassen.

Runt högtider och vissa helger håller Ebba Frankenstein öppet i sitt choklateri, men hon tillägger att hon alltid finns ett telefonsamtal bort för den som blir chokladsugen.

Ebbas mamma kom på idén med att återanvända gamla tidningar från Ölandsbladet. Handlar du hos Fröken Frankenstein får de en behändig liten kasse att bära hem godsakerna i.
Ebbas mamma kom på idén med att återanvända gamla tidningar från Ölandsbladet. Handlar du hos Fröken Frankenstein får de en behändig liten kasse att bära hem godsakerna i.Foto: Natalia Johansson
Varje pralin utgör ett litet hantverk, likaså viker Ebba varje ask för hand.
Varje pralin utgör ett litet hantverk, likaså viker Ebba varje ask för hand.Foto: Natalia Johansson
Inne i gårdshuset säljs det praliner och bräck. I rummet intill sker tillverkningen.
Inne i gårdshuset säljs det praliner och bräck. I rummet intill sker tillverkningen.Foto: Natalia Johansson
Varje pralinask viks noggrant för hand.
Varje pralinask viks noggrant för hand.
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons