Frankenstein flyttade från storstaden – satsar på choklad
Efter tjugo år i huvudstaden valde Ebba Frankenstein att bryta sin tillvaro. Hon lämnade serviceyrket bakom sig och sökte till utbildningen Pastry and Chocolate Art på Culinary Arts Academy, en ettårig utbildning i Schweiz.
”– Jag har alltid varit lite av en chocoholic, skrattar Ebba.”
Ett halvår av studietiden förlades på skolan, de resterande sex månaderna tillbringade hon på Chocolate Tree, en mindre fabrik i Skottland med inriktning på exklusiv chokladtillverkning.
– När jag sedan kom tillbaka till Sverige hamnade jag på mitt gamla jobb, vilket inte var riktigt meningen.
Efter ett besök hos sina föräldrar i Gårdby uppmärksammade hon huset i närheten som då stod till salu.
– Det kändes som att det måste varit en mening med det, det hela kändes rätt. Ska jag starta eget så är det nu och jag behövde dessutom ett extrahus.
I mars förra året lämnade hon Stockholm mot en lugnare atmosfär i Gårdby.
– Det är en väldigt stor omställning att flytta från Stockholm, men jag tänkte att någon gång måste jag satsa, och nu var det dags. Att det blev Gårdby beror på att mina föräldrar bor här sedan många år tillbaka.
Det renoverade gårdshuset rymmer både ett rum där tillverkningen sker, samt ett rum med försäljning av bland annat chokladbräck och praliner. Ebba försöker alltid komma på nya smaker till pralinernas olika ganascher.
– Just nu klurar jag på något som verkligen kännetecknar Öland.
När kunderna köper med sig en ask praliner från Fröken Frankenstein får de dem dels i en handvikt ask men även i en alldeles särskild kasse, återvunnen av Ölandsbladets tidningar. Det är hennes mamma som kläckte idén och måtten är anpassade för att rymma två pralinaskar i bredd.
– Ja och självklart ska det vara Ölandsbladet, ler Ebba och håller fram den lilla bärkassen.
Runt högtider och vissa helger håller Ebba Frankenstein öppet i sitt choklateri, men hon tillägger att hon alltid finns ett telefonsamtal bort för den som blir chokladsugen.