Från en minut till en annan

När hösten övergår till vintern, som sedan övergår till vår. Då är det svårt att säga en exakt tid när det händer. Kanske kan vi ange en ungefärlig timma men svårare blir det om vi vill säga en exakt tid.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 30 januari 2021
Veckans Ögonblicksfotograf har tagit en vinterpromenad vid Blå Rörsområdet mellan Borgholm och Köpingsvik. Bilden är insänd till instagramkontot #öbilden.
Veckans Ögonblicksfotograf har tagit en vinterpromenad vid Blå Rörsområdet mellan Borgholm och Köpingsvik. Bilden är insänd till instagramkontot #öbilden.Foto: Kristina Ekholm

Vad är tid? Kan det mätas i minuter och timmar? Ibland känns tiden från måndag till fredag som en evighet. Och när vi måste stänga av datorn och öppna upp igen går sekunderna långsamt, vana som vi är att allting ska gå så snabbt.

Förresten – en sekund kan väl inte gå långsamt. En sekund är en sekund, väl?

Biskop Augustinus (354-430 e Kr) sa: ”Tidsflödet är något som enbart kännetecknar människans erfarenheter. De tre tiderna, nutid, framtid och förfluten tid är endast subjektiva begrepp som hos människan kopplas ihop med hennes själsliga funktioner: varseblivning, förväntan och minne”.

”””Alla har brått, ingen har tid, alla har sitt att göra. Vem bryr sig om att jag är rädd? Ingen har tid att höra.””
Britt G Hallqvist, psalmförfattare

alla har sitt att göra.

Vem bryr sig om att jag är rädd?

Ingen har tid att höra.”

Britt G Hallqvist

En sekund kan alltså vara olika lång beroende på hur vi känner oss och vad vi upplever. Inte så konstigt då att en tråkig dag går så sakta medan en rolig och innehållsrik dag går (alldeles för) snabbt.

Att tiden är nyckfull är något som vi märker extra mycket nu och då. För bara några dagar sedan gick det från att vara grått och lite trist höstväder med regn och dimma till kallaste vinter med snö, is och flera minusgrader. Från en minut till en annan!

Vi vet att efter ett par dygn kommer det att vända igen och den isiga vintern avtar så sakta.

Men då naturen kläs i en skrud av snö och is är det många som njuter av vintern med promenader, pulka- och skridskoåkning. Veckans Ögonblicksfotograf har förevigat vintern som den ser ut vid Kalmarsundskusten mellan Borgholm och Köpingsvik. Några minuter av vintern har förevigats för ett framtida minne. En snabbt förbiilande tid som genom kameralinsen blir evig.

Och när det känns som kallast behövs de varma tankarna som mest. Tankar. Tid. Värme. För varandra.

Vi får ta hand om oss själva och varandra så att vi får uppleva ljuset som blir allt tydligare för varje dag och den värme och vår som väntar runt knuten.

När hjärtat fryser kallt

När hjärtat fryser kallt

Jag skymtar liv

i den översnöade lövhögen

med krattan fastfrusen

i gräset.

Jag skådar värme

i den svartvita frostiga hagtornshäcken

där istappar tvinnar sig fast

i grenverket.

– Och ändå är bara

vintern nyligt

kommen.

Jag anar sol

i de snörika, mörka orosmolnen

där vinden bjuder kyla över

handsklösa händer.

Jag känner hetta

runt snötäckta stenen

i trädgårdsbersån,

där levande livet blev is

i sin dvala.

– Och ändå är bara

vintern nyligt

kommen.

Det är gott att

tänka varmt

när hjärtat fryser kallt.

Göran Hansson / Svenska dikter

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.