Annons

Framtidsspanaren: Skippa nojan - Lös den eviga gåtan

För ett par år sedan inledde PR-konsulten och sommarölänningen John Mellkvist ett arbete med att minska ålderismen, alltså fördomarna om ålder. Nu är han aktuell med sin första bok i ämnet.
Borgholm • Publicerad 16 december 2020
John Mellkvist, PR-konsulten som bestämde sig för att förändra åldersdebatten i Sverige, är sommarboende i Borgholm. Nu är han aktuell med boken ”Välj din ålder”.
John Mellkvist, PR-konsulten som bestämde sig för att förändra åldersdebatten i Sverige, är sommarboende i Borgholm. Nu är han aktuell med boken ”Välj din ålder”.Foto: Jenny Hammar

Budskapet i boken med titeln ”Välj din ålder” är att man ska skippa åldersnojan och istället se fördelarna med åldern man just nu befinner sig i, men även de åldrar som kommer. Utifrån både egna erfarenheter och vetenskapliga fakta skriver John om åldrandets gåta och vilket avtryck den gjort på det svenska samhället.

John förklarar att han reflekterat mycket över ålder genom åren, men först nu kommit till en punkt då det känns både naturligt och tidsmässigt rätt att göra det offentligt. Tiden var mogen för att sammanfatta allt han fått vara med om de senaste åren, i en bok som tar upp synen på ålder med ett framtidsperspektiv, med fokus på hur attityderna kan bli bättre – både på individplanet, i samhället och i arbetslivet. Men också en bok som ger tips på hur man bemöter ålderism, och argumenterar för sin ålder.

Annons

– Borgholm har för övrigt Sveriges äldsta befolkning där över en tredjedel är över 65 år. Det ska ses med stolthet som en bra plats att bli äldre på, men också en plats där de unga kan tillgodogöra sig massor av livserfarenhet, säger John med eftertryck.

”Borgholm har Sveriges äldsta befolkning där över en tredjedel är över 65 år. Det ska ses med stolthet som en bra plats att bli äldre på.”
John Mellkvist, PR-konsult och framtidsspanare.

– En insikt är att vi, inte minst i detta hörn av världen, har ett slags tysthetslöfte gällande ålder som inte är bra för någon, säger John Mellkvist.

Han säger att alla tänker på sin ålder då och då men att vi samtidigt hela tiden får veta att vi inte ska prata om den.

John menar att vi just nu lever i en tid då coronapandemin ökat både stress och ensamhet hos många, vilket drivit på den psykiska ohälsan hos både yngre och äldre. Han betonar att det är viktigt att människor i olika åldrar hittar sätt att mötas för att finna inspiration och lära av varandra.

Några av personerna som intervjuas i boken är Björn Ulvaeus, Leif Mannerström och Sveriges EU-minister Hans Dahlgren. Gemensamt för de som medverkar i boken är att de ger ålderismen en ordentlig match.

John Mellkvist är till vardags PR-konsult och framtidsspanare på byrån Techposition i Stockholm. 2017 bestämde han sig för att göra upp med ålderismen. 2018 handplockades han av regeringen till Delegationen för senior arbetskraft och förra året blev han utsedd till Årets Superkommunikatör av tidningen Resumé för sitt arbete med att synliggöra åldersfrågorna och minska ålderismen.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons