Framgångsrikt företag gör en generationsväxling – ”Fått det att växa tillsammans”

För sju år sedan började Fredrik Davidsson hos sin far Jonas Davidsson på Borgholms Plåtslageri och de bestämde sig för att satsa ordentligt. Det har gett en imponerande utvecklingskurva och nu lämnar Jonas Davidsson över ansvaret.
BORGHOLM • Publicerad 7 mars 2019
Fredrik Davidsson och Jonas Davidsson har gett Borgholms Plåtslageri en imponerande utveckling. Nu lämnar Jonas över rodret till sonen Fredrik.
Fredrik Davidsson och Jonas Davidsson har gett Borgholms Plåtslageri en imponerande utveckling. Nu lämnar Jonas över rodret till sonen Fredrik.Foto: Alexander Jensen

Efter skolan valde Jonas Davidsson samma yrkesbana som sin far då han började jobba som plåtslagare. Genom åren har han jobbat i både Malmö, Stockholm och Kalmar. Men 1991 valde han att satsa på ett eget företag och startade Borgholms Plåtslageri, som erbjuder allt inom byggnationsplåtslageri.

– Vi körde på i liten skala, det var bara jag och en till, säger Jonas Davidsson.

Nu 28 år senare lämnar han över företag till sin son Fredrik Davidsson.

– Det känns bra. Tanken är att jag ska börja köra de mindre jobben och stötta om det kör ihop sig och lära de som är yngst. För min kropp är sliten efter såhär många år i branschen. Fredrik är duktig och kommer att sköta det här med bravur, säger Jonas Davidsson.

– Det innebär inte att det blir någon skillnad. Vi tänker leverera samma arbete. Det här är bara en förändring på papperet i övrigt kör vi på som förut, säger Fredrik Davidsson.

Fredrik Davidsson hade inte från början tänkt att han skulle följa sin far och sin farfars fotspår. Efter gymnasiet började han jobba på City Gross men trivdes aldrig riktigt. Det var hans kompis Benjamin ”Benne” Nilsson som fick in honom i plåtslagaryrket.

– Jag hade alltid fått hörs att jag skulle försöka hitta något bättre än plåtslagaryrket. Men ”Benne” hade fått nys på en utbildning i Växjö och det lät intressant. Vi började men det blev inte som vi hade tänkt oss.

– Utbildningen var ny och de var dåligt förberedda. Det fanns ingen verkstad, inga maskiner och ingen kursplan. Vi slutade i förtid och började gå som lärlingar hos pappa.

– Jag fick beställa kursmaterial och lärde dem grunderna. Det funkade väldigt bra. De blev riktigt duktiga plåtslagare båda två men ”Benne” bytte efter några år och jobbar nu som heltidsbrandman, säger Jonas Davidsson.

Metoden har de använt sedan dess när det gäller nyanställningar.

– Vi plockar in ungt folk som vi tror på och som funkar i gänget. Vi utbildar dem här på plats och man kan säga att det funkar som det gamla lärlingssystemet.

– Vissa tar längre tid på sig än andra och det är okej. För mig är det också viktigt att de känner att de får göra fel för det är då man lär sig. Många skäller på ungdomarna för att de är lata men jag har aldrig haft så bra folk, de ställer alltid upp.

Sedan Fredrik Davidsson började har företaget haft en imponerande utveckling. För sju år sedan hade de en anställd och omsatte 1,4 miljoner kronor. Idag har de sex anställda och omsätter sju miljoner kronor. 2014 investerade i en toppmodern verkstad.

– Pappa har alltid haft mycket telefonsamtal så jobb har det funnits. När jag började här fick han en nytändning och vi började satsa.

– Vi har fått det att växa tillsammans. Förut hade vi inte möjligheten att ta de stora entreprenadjobben men nu har vi den kapaciteten. Vi har jobb i hela länet men mest på Öland och i Kalmar.

Vad har varit ert mål?

– Målet har varit att komma i tid till jobb och hinna färdigt i tid. Tidigare har vi haft svårt att hinna med alla kunder och hela tiden känt att vi har behövt mer personal. Men nu har vi hittat en bra nivå och vi kan hålla den service som vi vill.

Hur vill ni utveckla företaget framöver?

– Just nu är vi i ett läge där vi känner oss ganska nöjda med storleken. Vi har toppmoderna maskiner och sex anställda är perfekt. Men det är klart att vi siktar på att få en större kundkrets.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.