Annons

Fortsatt satsning på likvärdig skola – 5 miljoner till Öland

Satsningen på likvärdig skola i Sverige fortsätter. För Öland innebär det drygt 5 miljoner kronor.
ÖLAND • Publicerad 16 november 2018
Regeringen fortsätter satsningen på likvärdig skola och det innebär att skolorna på Öland får fem miljoner kronor. Bilden är från ett annat sammanhang.
Regeringen fortsätter satsningen på likvärdig skola och det innebär att skolorna på Öland får fem miljoner kronor. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: ARKIV

Övergångsregeringen lade igår fram ett förslag för budgetproposition för nästa år. Där följs den satsning på större likvärdighet i skolan upp som skolkommissionen föreslog. Det innebär en nivåhöjning på ytterligare 2,5 miljarder kronor för 2019 vilket innebär att tillskottet till förskoleklasser och grundskolor nu kommer att bli totalt 3,5 miljarder kronor.

De båda Ölandskommunerna får ungefär 2,5 miljoner kronor var.

Annons

Lärarnas Riksförbund har uppskattat att satsningen för ökad likvärdighet i skolan motsvarar ett tillskott på drygt 10 000 lärare när satsningen är fullt ut genomförd.

– Statens ökade ansvarstagande innebär förstås inte att kommunerna kan undandra sig sitt ansvar. Med valrörelsens löften i färskt minne finns det istället höga förväntningar om att också kommunerna ska ta itu med elevernas olikvärdiga förutsättningar. Försöker de istället spara på skolan så kan anslaget brinna inne och de elever som bäst behöver det återigen komma till korta. Det får inte ske, säger Åsa Fahlén, säger ordförande i Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

– Med detta tillskott så finns det förutsättningar att vända utvecklingen och stärka likvärdigheten. Nu måste vi överallt bevaka att de ökade resurserna verkligen når ut till de enskilda skolorna och satsas på undervisning och elevhälsa, säger Åsa Fahlén.

(ÖB)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons